Vágólapra másolva!
Megalázó helyzetbe hozta roma páciensét az az orvos, aki vizsgálat nélkül genetikai okra vezette vissza a férfi tüdőbetegségét, mondván, a férfi falujában "egymás közt házasodnak" - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság pénteken nyilvánosságra hozott határozatában. Az orvos cégét 200 ezer forintra megbírságolták.
Vágólapra másolva!

Zaklatás miatt 200 ezer forintra bírságolta meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Medi-Home Bt.-t, mivel a cég beltagja, egy orvos arra tett célzást: egy roma férfi betegségének oka az, hogy a falujában gyakori a vérfertőzés. A hatóságot megkereső panaszos 1985-től 1992-ig egy cementgyárban dolgozott, portalanító berendezést kezelt. 2007-ben megállapították róla, hogy 100 százalékos rokkant. A férfi úgy gondolta, hogy súlyos tüdőbetegsége a gyárban végzett munka miatt alakult ki, ezért baleseti járadékot próbált igényelni foglalkoztatási eredetű tüdőbetegségére hivatkozva.

Bizonyítania kellett, hogy betegsége korábbi munkája miatt alakult ki, ezért kereste fel 2009 őszén a gyárnak egészségügyi szolgáltatást végző Medi-Home Bt.-t. A társaság beltagja, az orvos nem vizsgálta meg, de orvosi véleményt ennek ellenére kiadott róla. Ebben az EBH esetismertetése szerint az állt: "1998-ban, majd 2002-ben kezdődött, illetve ismétlődött bronchitis obstructiva megbetegedése, amely Alsószentmártonban genetikusnak számító, egymás közt házasodnak, felpasszálódnak a fulladásos légzési és keringési megbetegedések. A faluban minden 2-3. hasonló korú ilyen betegséggel van nyilvántartva. Nem foglalkozási betegség, nem is dolgozott tartósan expozícióban."

Az EBH szerint önmagában az olyan orvosi vélemény, amely egy megbetegedés mögött genetikai okot sejt, nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét. Azonban ha ezt az orvosi véleményt úgy fogalmazzák meg, hogy az egy település köztudottan többségében roma származású lakosainak vérfertőző kapcsolatára utal, akkor "olyan megszégyenítő és megalázó környezet kialakítására alkalmas, amely a zaklatás tényállását megvalósítja" - mondta ki határozatában a hatóság.

Az orvosnő a tárgyaláson tagadta, hogy az "egymás közt házasodnak" fordulattal vérfertőző kapcsolatokra utalt volna. Szerinte csak arra célzott ezzel, hogy a falu lakói más településekről nem választanak párt. Az EBH nem fogadta el ezt a védekezést, mert a megalázó légkör kialakítása akkor is jogellenes, ha azt nem szándékosan vagy tudatosan teszik.

A hatóság álláspontja szerint még akkor sem lett volna igazolható az orvos eljárása, de különösen a fogalmazás módja, ha rendelkezésére állt volna olyan kutatási eredmény, amely akár az alsószentmártoni vérfertőző kapcsolatok, akár a megbetegedés genetikai okai tekintetében igazolta volna az orvos véleményét. "Pusztán a beteg származása alapján, ránézésre tett, az emberi méltóságot sértő megállapítások a hatóság megítélése szerint nem egyeztethetők össze az alapvetően bizalmi viszonyra épülő, jó orvos-beteg kapcsolatokkal szemben támasztott követelményekkel" - olvasható az EBH nyilvános határozatában.