"A medvék télen alszanak" - levelet kaptunk a félteke leghidegebb helyéről

Vágólapra másolva!
Ötven fokkal fagypont alá zuhant a hőmérséklet a szibériai Jakutföld egyes régióiban. Itt van az északi félteke egyik hidegpólusa, ahol a leghidegebb, mínusz 72 Celsius-fokos hőmérsékletet mérték. Az [origo] levelet írt egy helyi újságírónak, hogy kifaggassuk a dermesztő hidegben uralkodó körülményekről. A fizika törvényei érdekes oldalukat mutatják meg, és még az is tud gond lenni, ha mínusz 40-ről mínusz 20 fokra emelkedik a hőmérséklet, mert az enyhülő idő influenzát hoz.
Vágólapra másolva!

Mínusz ötven fok alatti hőmérsékleteket mértek hétfőre virradóra az orosz Távol-Keleten. Az erős hideghullám Jakutföldet és a Kolima-vidéket érintette. A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 54 fokot Ojmjakon falujában mérték. A meteorológusok szerint a héten Ojmjakon térségében akár mínusz 57 fokos hideg is lehet - írja az MTI. A Kolima folyó térségében is mínusz 50, Szuszuman városában mínusz 51 fok volt. A dermesztő hideg miatt a környéken meghosszabbították a téli iskolaszünetet, hétfőn sehol sem volt oktatás.

Ojmjakon környéke egyike az északi félteke két hidegpólusának (a másik Verhojanszk). A nyolcszáz fős Ojmjakon neve a helyi szaha nyelven "meg nem fagyó vizet" jelent, utalva a környék melegvízű forrásaira. Itt mérték az északi félteke leghidegebb hőmérsékletét, mínusz 71,2 Celsius-fokot 1926-ban.

"A medvék, ahogy ön is tudja, télen alszanak" - írta az [origo]-nak küldött levelében Bolot Bohkarev jakutföldi újságíró, akit a területről szóló askyakutia.com oldalon keresztül találtunk meg, és akit a dermesztő hidegben uralkodó viszonyokról kérdeztünk. Bohkarev szerint nincs mit tenni ilyenkor sem, az emberek dolgoznak és élik mindennapi életüket.

A férfi Jakutszkban él, ahol azonban a leghidegebb időben sem áll meg az élet. Járnak a buszok és taxik, bár gyakran drágább a fuvar a nagy hidegben. Az emberek saját autóikat ilyenkor kímélik, és maguk is igyekeznek minél kevesebb időt tölteni odakint. Ha mégis kimennek, alaposan felöltöznek: mindennapos viselet a rénszarvasszőrből készült csizma, a nők előszeretettel hordanak bundát, a férfiak vastag lúdtollkabátot, prémes sapkát. A sok bentlétnek azonban megvannak a veszélyei: ha bejön egy melegfront, és a hőmésréklet mínusz 40-ről mínusz 20 Celsius-fokra melegszik, gyakran alakul ki gyorsan terjedő influenzajárvány. Ilynekor sokszor a gyerekeket sem engedik iskolába.

Az oldal szerint máshogy működnek a fizikai reakciók, mint normális hőmérsékleten. Az akkumulátorok hamar lemerülnek, a fém szinte tapad az ember bőréhez, a rosszabb minőségű vas üvegként törik. A hideg miatt a település távhőcsövei is veszélyben vannak, mivel könnyen megrepedhetnek. A biztonság kedvéért többen járnak buszokkal és taxikkal, mivel egyedül közlekedni veszélyes.

Így fagy meg a forró víz másodpercek alatt
Gyakran előforduló vészhelyzet, hogy az autó lerobban a tajga közepén, hogy valaki eltéved a hatalmas erdőkben, esetleg elveszti eszméletét a szabadban. Szerencsés esetben ilyenkor csak valamelyik végtagja fagy el az áldozatnak, a megfagyott emberek számáról nincs adat - írta Bokharev. A halottak temetése nagyon sok nehézséget okoz az állandóan fagyott talajban. A szovjet idők előtt a vászonba bugyolált testeket fákra akasztották a helyiek. Most télen máglyákkal melegítik fel a talajt, és így temetik el halottaikat.
A kommunikáció is nehéz, mivel a készülékek csak a városokban és régióközpontokban működnek. Bohkarev szerint műanyagot ritkán használnak, a fontosabb közműcsövek is öntöttvasból készülnek. Vidéken nem is használnak csöveket, hanem nagy tartályokban tárolják a vizet, amit utána nyílt lángon vagy gázon melegítenek használható hőmérsékletűre. A helyiek még haszonállataikat is fűtött pajtákban vagy kennelekben tartják, sokan tartanak kutyát, de őket is csak dolgukat végezni küldik ki a szabadba.

Forrás: AFP
Jakutszki életkép

Nyáron sem egyszerű az élet: rengeteg a szúnyog és tavasszal óriási áradások vannak, amelyek olykor egész településeket mosnak el. A mostoha körülmények ellenére kedvező adottságai is vannak Jakutföldnek. Az arany- és gyémántbányászat virágzik. Nem mindenben ilyen bőkezű azonban a természet. A Yakutia Today internetes oldal karácsonyi híre szerint a jakut rendőrség őrizetbe vett két férfit, amint a mínusz 52 fokos hidegben marihuánát szüreteltek. Nagyot nem szakítottak ugyan, mindössze két kis zacskónyit tudtak learatni a kábítószerből.