Maradtak a mesés fizetések Zuglóban

Zugló, polgárrmsteri hivatal
Vágólapra másolva!
Zuglóban még mindig van olyan képviselő, aki több mint 650 ezer forintot visz haza, pedig csökkentek a fizetések. Érdekesség, hogy a szocialisták és a fideszesek is nagyon jól jártak a XIV. kerületben.
Vágólapra másolva!

Zugló polgármestere még tavaly november 23-án ígérte, hogy korrigálni fogja a zuglói képviselői tiszteletdíjakat. A korábbi szabályok megváltoztatásával jóval magasabb fizetést vihettek haza a képviselők, mint 2014 októberéig. Karácsony Gergely szerint azért kellett növelni a fizetéseket, hogy ezáltal is csökkenjen a korrupciós hajlandóság.

Sajátos fizetéscsökkentés

A korrigálás megtörtént, ami azt jelentette, hogy egy képviselőnek eggyel kevesebb bizottsági helye lett. Így a kerületatyák még mindig több százezer forintos fizetést vihetnek haza. Például egy MSZP-s képviselő esetében úgy történt a fizetéscsökkentés, hogy hat bizottsági helyéből elvettek egyet. Sápi Attila éppen ezért bruttó 425 150 forintot keres egy hónapban.

A képviselők között 463 800 forint számít a legmagasabb fizetésnek, öten vihetnek haza ennyit. A legkevesebbet (231 900 forint) ketten keresnek a zuglói képviselő-testületben. A keresetek mellé hozzá kell adni a kerületi, vagy akár fővárosi cégekben betöltött felügyelőbizottsági tagsági jövedelmeket is. Barabás Ferenc, a Fidesz-KDNP képviselője a képviselőségéért összesen 309 200 forintot kap.

Emellett a Zuglói Városgazdálkodási Zrt.-nél mint kerületgondok van alkalmazásban, vagyonnyilatkozata szerint ezért bruttó 350 ezer forintot kap. Összesen 659 200 forintot fizet neki az önkormányzat.

Az MSZP-s Sógor László, a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-ben viselt felügyelőbizottsági tagságáért 130 ezer forintot kap, míg a képviselői munkájáért 386 500 forintot. Összesen 516 500 forintot vihet haza, ráadásul vagyonnyilatkozata alapján a Nemzeti Múzeumban főállású gondnok, ezért havi 290 ezer forintot kap.

A nem képviselő is jól keres

A fideszes Tildy Balázs és Cseke Vanda a Sport és Rendezvényszervező Kft.-ben 130 ezres tiszteletdíjat kapnak, így összesen 400 550 forintot visznek haza Zuglóból. Tildy Balázs emellett Papcsák Ferenc képviselő személyi titkáraként 169 ezer forintot is kap. A nem képviselő bizottsági tagok közül a fideszes László Andrea keres a legjobban, ő a környezetvédelmi bizottság alelnöke, összesen 231 900 forintot vihet haza.

Valahol nincs fizetés

A zuglói fizetések országosan is kiemelkedőnek számítanak. Például az V. kerületben a sima képviselők 117 ezer forintot, a bizottsági tagok 169 ezer forintot, az elnökök 221 ezret kapnak. A XXII. kerületben havi 102 500, a bizottsági tagoknak 148 625, a bizottsági elnököknek 194 750 forintos tiszteletdíj jár. Egyébként nem kapnak tiszteletdíjat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Levelek testületi tagjai, és Komlón sem jár fizetés a tagságért.

Országos szinten is jól keresnek a zuglói képviselők Forrás: Origo

Szegeden a sima alapdíj csak 85 ezer forint, viszont egy bizottsági tagsággal már 141 ezer forint jár, kettőért 169 ezer, a bizottsági elnökök pedig 225 ezret visznek haza. Székesfehérváron a képviselői alapdíj havi 150 ezer forint, a bizottsági tagok tiszteletdíja 250 ezer, a bizottsági elnököké 300 ezer. Miskolcon a sima képviselő 110 ezer forintot kap, aki egy bizottság tagja, 165 ezret, aki kettőé, az 180 ezret, a bizottsági elnöknek 220 ezer jár, a bizottsági alelnöknek pedig 180 ezer.

Vita a köztartozásról

Zuglóban annak ellenére izgalmasan teltek a mögöttünk hagyott hónapok, hogy a pártok a tavalyi önkormányzati választások után megállapodtak egymással. Ennek legfőbb oka az volt, hogy sem a baloldali összefogásnak, sem a Fidesz–KDNP-nek nem sikerült többséget szereznie a képviselő-testületben.

Legutóbb Várnai Lászlót próbálták kiszorítani a képviselő-testületből azzal, hogy fennálló köztartozásra hivatkozva méltatlannak mondták ki a képviselői mandátumára. Később kiderült, hogy Várnainak már nincsen köztartozása, majd Karácsony bejelentette, hogy megvétózza a képviselő-testület döntését. Végül Várnai megtarthatta képviselői mandátumát, környezetvédelmi tanácsnoki posztjától azonban megfosztották.

Várnai Lászlót megpróbálták kizárni a zuglói testületből Fotó: Bielik István - Origo

Török Zsolt sem járt rosszul

A kerületben emellett a nagypártok leosztották egymás között a különféle posztokat. Így alakult ki az is, hogy Török Zsolt munkatársa lett Harrach Péter. Harrach Péter a KDNP azonos nevű parlamenti frakcióvezetőjének a fia. Korábban a zuglói Fidesz–KDNP-frakciót vezette, a tavalyi önkormányzati voksoláson már nem indult a XIV. kerületben. Harrach Péter, a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. Lipták-villai tagintézményének vezetője lett.

A pártok közötti alkukra volt kiváló példa az is, hogy senki sem szavazott a 2015-ös zuglói költségvetés ellen, de a bizottságok közül egyik sem támogatta. A képviselők azért szavazták meg, mert a kerület e nélkül a működésképtelenség határára ért volna.