Vágólapra másolva!
Egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a környezetünkben lévő vegyszerek "elszennyezik" a genetikai állományunkat, és ami még rosszabb, ez a szennyeződés tovább is adódik a következő nemzedéknek. Egyre több szakember állítja: ez a felhalmozódás az oka például az allergiás és daganatos betegségek növekvő számának.Jó hír viszont, hogy ha csökken a szennyeződés utánpótlása, akkor megtisztulhat a genetikai állomány. Sorozatunkban ezért számos olyan ötletet kínálunk, sok olyan információt nyújtunk, amelyek segítségével mérsékelhető szervezetünk és környezetünk vegyszerterhelése, gondolva már gyermekeinkre és unokáinkra is. Nézzünk egy aktuális tennivalót, a gyümölcsfák lemosópermetezését!
Vágólapra másolva!

Persze teljesen el is hagyhatjuk a lemosópermetezést, de sajnos ebben az esetben nem sok esélyünk van arra, hogy gyümölcsöt együnk, és hogy gyümölcsfáink sokáig megmaradjanak. A lemosópermetezéssel sok, a gyümölcsfákat megtámadó betegség okozói elpusztíthatók, és számos olyan szer kapható, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezettek. Ezek mész-, kén-, réz- és olajtartalmú szerek, illetve ezek kombinációi (az ökológiai gazdálkodásban a szintetikus, felszívódó növényvédő szerek használata tiltott).

Vannak olyan szerek, amelyek a gombás és baktériumos fertőzések ellen hatnak, vannak olyanok, amelyek az atkákat és más rovarkártevőket pusztítják, a kombinált szerek pedig minden fent említett kórokozót megtizedelnek. Talán ez utóbbiak a leghatékonyabbak akkor, ha nem akarjuk többször megismételni a permetezést - olvasható a Diósjenői Gazdabolt honlapján.

Milyen szereket használjunk?

Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédő szerek listája, részletes információkkal itt olvasható. Görgessen a 3. ponthoz, a lemosószerekhez. A szerekből csak a szükséges mennyiséget vásároljuk meg, mert nem mindegyik áll el sokáig. Ne használjuk éveken keresztül ugyanazt a szert egy bizonyos kórokozó ellen.


Akinek gyümölcsfái és -bokrai vannak, jól tudja, hogy most van itt a tavaszi lemosópermetezés ideje, mert keddtől tartósan szép idő ígérkezik. Parragh Árpád kertész az [origo]-nak elmondta: rügyfakadás előtt permetezzünk, amikor már nincs fagy, szélcsendes az idő és nem esik az eső. Egyféle szert használjunk, akkora adagban, hogy megfelelő fedést adjon. Az olajat is tartalmazó szerek előnye, hogy filmréteget vonnak a fákra, bokrokra, amelyek alatt megfulladnak a kártevők. Különösen azokban az években ajánlottak, amikor sok a pajzstetű. Az egészségvédelmi előírásokat be kell tartani, ezek mindig az adott termék dobozán olvashatók.

Természetesen metszés, az elhalt ágak, gyümölcsmúmiák eltávolítása után végezzük a lemosópermetezést, minél közelebb a metszés időpontjához. A nagyobb sebeket (például levágott ágak helyét) sebkezelő szerrel kell bekenni. A permetszerekhez hasonlóan ezeket is a kertészeti szakboltokban szerezhetjük be - mondta a szakember.

Forrás: nmsu.edu

Rügyfakadás előtt, metszés után kell permetezni

További hasznos információk és olvasói kérdések a lemosópermetezésről.

Ajánlat:

Magyar Biokultúra Szövetség
http://www.biokultura.org/

Ökogazdabolt
http://www.okogazdabolt.hu