Évi több millió forintot kellene fizetni a Napnak - milyen beruházás ma a napelem?

Vágólapra másolva!
Ha a Nap az energiaszolgáltatóhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért, amit az Ön házának tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetnie - olvasható a Naplopó.hu honlapon.A napenergia hasznosításának egyik lehetősége a napelemekkel történő áramtermelés (a másik a napkollektorok használata melegvíz előállítására, ezzel sorozatunk egy későbbi részében foglalkozunk). Többféle típusú napelemből választhatunk a piacon. Ezek általában különböző alapanyagokból készülnek, és méretben, hatásfokban, árban, élettartamban térnek el egymástól.
Vágólapra másolva!

Az, hogy pontosan milyen napelemet válasszunk, egyrészt függ a felhasználás céljától, másrészt a pénztárcánktól is. Minél jobban ismerjük saját fogyasztási szokásainkat, annál könnyebb "testreszabni" a készülő napelemes rendszert. A Regionális Energia- és Anyagtakarékossági Központ számítása alapján nem bonyolult feladat háztartásunk energiaszükségletének meghatározása, így pontos számadatok tükrében dönthetünk a beruházásról.

Mindenképpen érdemes azonban egy szakember véleményét is meghallgatni, hiszen ő tudja eldönteni, hogy az energiaszükséglet mértéke, időbeli megoszlása, a ház földrajzi helyzete, tájolása, az évi napsugárzás mennyisége, a potenciális tetőfelületek helyzete és a hasonló adottságok alapján milyen típusú, kapacitású, működésű rendszer tudja legjobban kiszolgálni az igényeinket. Beszéljünk olyan fogyasztókkal, akik már használnak ilyen rendszert.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A növekvő energiaárak tükrében mindenképpen érdemes legalább elgondolkodni a napelemes rendszerre való beruházáson, még akkor is, ha elsőre nagynak tűnik a beruházás összege. Megfelelő tervezés és kivitelezés mellett ugyanis egy hosszú ideig önállóan működő, minimális karbantartást igénylő, ingyen energiát termelő rendszerre tehetünk szert, amely a bizonytalan energiaárak mellett mindenképpen meggondolandó lehetőség. Az állami támogatás mértéke tavaly 25-30% volt, az idei pályázatok várhatóan áprilisban jelennek meg.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje nagyban függ a kiépített rendszer méretétől, kapacitásától és az energiaáraktól is. A nagyobb kapacitású rendszerek kiépítése jelenleg 20-30 év alatt térül meg, de az energiaárak növekedése miatt ez az időtartam folyamatosan csökken.

A modern napelemek a gyártásuk során felhasznált energiát 1,5-7 év alatt termelik meg. A korszerű napelem-modulok energiaátalakítási hatásfoka 15%, élettartamuk legalább 30 év. A minőségi napelemmodul-gyártók általában 10 év garanciával szállítanak, de lehet napelemmodulokat kapni 20 éves teljesítménygaranciával is - írja az Energia Klub.

A viszonylag lassú megtérülésen kívül a napelemek jelenlegi korlátai közé tartozik, hogy anyaguk hulladékként való elhelyezése környezetterhelést jelent majd, illetve a következő években-évtizedekben várhatóan hatékonyabb változataik jelennek meg.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub

Tipp: napelemek és napkollektorok élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak ilyen megoldásokat!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.