Vágólapra másolva!
Számos hétköznapi anyag, amely minden háztartásban fellelhető, kiváló folteltávolító lehet. Érdemes ezeket kipróbálni, mielőtt drága és nem környezetbarát folttisztító szereket vásárolunk. Íme néhány példa.
Vágólapra másolva!

Ha gyorsan cselekszünk, tiszta hideg vízzel még a makacs szennyeződések is kivehetők. Ha később vesszük észre a foltot, akkor tejföllel vagy joghurttal próbálkozhatunk.

Ha céklalé kerül a textilre, azonnal áztassuk be hideg vízbe, majd tegyünk a nedves foltra bóraxot, végül meleg vízzel dörzsöljük le.

A szőnyegre kiömlött vörösbort szódavíz és só keverékével tisztíthatjuk, kakaófoltra pedig meleg víz és só ajánlott. A beszáradt gyümölcsléfoltot citromsavval, esetleg borkősavval kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.

Tipp: A környezetbarát háztartás tisztítószereit, köztük a bóraxot és a citromsavat is beszerezheti például az Ökoszolgálatnál

Ha a ruhánkba rágógumi ragadt, tegyük be a mélyhűtőbe. A megkeményedett rágó könnyen leválasztható a felületről. Ha nem jön le teljesen, egy kevés etil-alkohol leoldja a maradékot. Az alkohollal azonban csínján bánjunk, csak annyit használjuk, amennyi tényleg szükséges és gőzeit ne lélegezzük be.

Diófoltra a citromsav jelenthet megoldást, ha ezzel nem boldogulunk, kevés etil-alkohol is szóba jöhet.

A rozsdafolt citromsavval szedhető ki, a ragasztófoltot ecettel tudjuk kioldani.

Ha viasz került a textilre, akkor várjuk meg, míg megszilárdul, majd a kihűlt viaszt kaparjuk le. A maradékot pedig úgy távolíthatjuk el, hogy a ruhát betesszük két nedvszívó papír közé és egy vasalóval felolvasztjuk. Ezt az eljárást néhányszor ismételjük meg új papírral!

Jurecska Laura