Mennyi áramot fogyasztanak a kikapcsolt elektromos készülékek? Meglepő adatok a Műszakiak.hu portált

Vágólapra másolva!
Készenléti állapotban a legnagyobb pazarlást a hifitornyok végzik. Ezt követik a video- és DVD-lejátszók, tévék, játékkonzolok, és - talán meglepő módon - a mobiltelefon-töltők, majd a számítógép-monitorok. A számítógépünket mindig kikapcsoljuk, vagy inkább készenléti állapotban hagyjuk? A nyomtatót is csak akkor tartjuk bekapcsolva, ha tényleg szükségünk van rá? Remélhetőleg a cikk elolvasását követően már az ilyen részletekre is ügyelve járunk el.
Vágólapra másolva!

Megnyomjuk a gombot a tv távkapcsolóján, és az a bizonyos kis fény zöldről vörösre vált a készülék valamelyik sarkában. Ezzel ki is kapcsoltuk a televíziónkat. Helyes? Nem! Az a tény, hogy a kis fény még mindig világít, a legfőbb bizonyság arra, hogy a készülék még mindig működik, igaz most már csak készenléti állapotban (standby).

Mindenkinek egyértelmű, hogy a bekapcsolt tévé, mosógép, egyéb háztartási készülék áramot fogyaszt, de azt kevesen tudják, hogy ezek a masinák akkor is energiát használnak fel, amikor épp nem üzemelnek. Ki vannak ugyan kapcsolva, de a konnektorból nem húzták ki őket.

Nem is olyan egyszerű meghatározni, hogy mikor nem üzemel egy berendezés. Például a tévénézés után távirányítóval kikapcsolt készülék valójában üzemel és energiát fogyaszt. Nem túl sokat, úgy 10-20 wattot, de sok kicsi sokra megy. Ha nem távirányítóval kapcsolják ki a tévét, hanem a készüléken a kikapcsoló gomb segítségével, akkor az előző állapothoz képest csökken az áramfogyasztás, de még így sem lenne nulla a tévé villanyfogyasztása. Ez ugyanis csak akkor érhető el, ha készüléket kihúzzák a konnektorból. Ugyancsak jó példa a mobiltöltő, amelyet ha használat után sem húznak ki a konnektorból, közel ugyanannyi áramot fogyaszt, mintha még töltené a telefont.

Sokan valószínűleg el sem hinnék, hogy az otthoni elektromos berendezéseink készenléti állapotban való fogyasztása a teljes villanyszámlánk hozzávetőlegesen 10%-át teszi ki. A leginkább pazarló készülékek akár 30 W energiát is felfalnak óránként. És mindezt nap mint nap megteszik, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Gondoljunk csak bele, hogy ezáltal több pénzt húznak ki a zsebünkből, mint az az energiatakarékos kompakt fénycső, mely 25 W energiájáért cserébe 100 W-nak megfelelő fénnyel áraszt el bennünket.

Forrás: MTI

A spóroláshoz és a klíma védelméhez már ma is elegendő némi környezettudatos viselkedés: ha nem használunk egy készüléket, húzzuk ki a csatlakozóját az áramforrásból! Mellesleg mindezzel nem csupán a pénztárcánkat és a Földet kíméljük, hanem a berendezést is megóvjuk egy esetleges túláramtól vagy villámcsapás okozta károsodástól.

Az Európai Bizottság nemrégiben döntött a háztartási és irodai elektronikai készülékek úgynevezett készenléti energiafelhasználását korlátozó követelményrendszer bevezetéséről. Olvassa el a részleteket a Műszakiak.hu portálon!