Vágólapra másolva!
Lassan, de biztosan beindul az épületek energetikai tanúsításának gyakorlata Magyarországon is. A lakosság és az önkormányzatok körében egyre többen ismerik fel, hogy a tanúsítvány nem egy újabb felesleges adminisztrációs teher, hanem az épületállomány energiahatékonyságának javítását szolgáló, hasznos információs dokumentum.
Vágólapra másolva!

Igaz, a hazai szabályozás szerint egyenlőre csak új építésű ingatlanoknál kötelező tanúsítás (a használt lakások piacán csak 2012-től kell majd bemutatni a tanúsítványt eladáskor vagy bérbeadáskor), de bizonyos pályázatoknál az állam már megköveteli a tanúsítványt az energetikai korszerűsítés előtt. A tanúsítványban található független szakértői javaslatok segítenek eldönteni, hogy milyen korszerűsítési lépések hozzák a legmagasabb energiamegtakarítást, azaz mire érdemes költeni, ezzel a dokumentum hozzájárulhat épület energiahatékonyságának tényleges javításához.

A szakértői piac is szélesedik, a kamarai névjegyzékekben egyre több tanúsításra jogosult mérnök közül válogathatnak a megrendelők, illetve erre szakosodott cégek is megjelentek. Ahogy már említettük, a jó szakértők nagy segítséget nyújtanak a beruházás előtti döntésben, ezért nem mindegy, milyen minőségű és tartalmú munkára adunk megrendelést.

Lakcímke a lakosság szolgálatában - 2010-ben is

Az Energia Klub megújult Lakcímke programjával 2010-ben is mindent megtesz azért, hogy a tanúsítvány, vagy ahogy mi hívjuk a lakcímke, ismert és elismert dokumentum legyen. Célunk, hogy a lakosság minél többet tudjon meg az épületek energiatanúsításáról, meglássa a tanúsításban rejlő lehetőségeket, a tanúsítvány hasznát, és persze minél többen igényeljék a tanúsítványt lakás vásárlásakor, vagy éppen akkor, mikor korszerűsítésen törik a fejüket. Emellett továbbra is praktikus tanácsokat nyújtunk ahhoz, hogyan lehet otthonunk értékét és komfortját növelni úgy, hogy energiaszámlánk és a környezet terhelése egyszerre csökkenjen. A 2010-re kidolgozott koncepciónkban a megerősített szakmaiság mellett továbbra is a közérthető kommunikáció és a hasznos megoldási javaslatok kapnak főszerepet.

A Lakcímke program az alábbi szolgáltatásokkal jelentkezik 2010-ben

Konferenciák társasházi közös képviselőknek, lakásszövetkezeti elnököknek
2010-ben 15 alkalommal, non-profit partnerek és önkormányzatok bevonásával szervezünk energetikai korszerűsítésről szóló konferenciákat, melyben a tanúsítás, mint az ésszerű beruházások első lépése, valamint a korszerűsítéshez igényelhető állami támogatások kiemelt hangsúlyt kapnak.

Megújult kiadvány
Lakcímke füzetünket bővítve és aktualizálva újra kiadjuk, és ingyenesen terjesztjük a lakosság körében. A Lakcímke füzet továbbra is hiánypótló hazánkban, hiszen az egyetlen, lakosságnak szóló, egyszerre szakmai, ugyanakkor közérthető, átfogó ismereteket tartalmazó kiadvány az otthoni energiagazdálkodás területén.

Mintatanúsítványok
A www.lakcimke.hu honlapon és a médián keresztül bemutatunk 10 konkrét, példaértékű tanúsítványt a leggyakoribb hazai alaptípus családi házakra vagy lakásokra, részletesen kidolgozott, költséghatékony energetikai korszerűsítési javaslatokkal. A tanúsítványok a személyes adatok védelmével, de bárki számára elérhetők lesznek a www.lakcimke.hu honlapon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Lakcímke-kalkulátor
Színes, játékos kalkulátorral bővítjük a lakcímke weboldal elektronikus felületét. A kalkulátor célja, hogy felkeltse a használók érdeklődését a tanúsítás iránt, kedvet kapjanak igazi, személyre szabott tanúsítványt kérni. A hivatalos tanúsítványt nem helyettesítő, de arról szemléletes képet adó szoftver kidolgozásában nagy múltú, hazai mérnöki cégek vannak segítségünkre.


Tanúsítói adatbázis
A tanúsítvány nem pusztán egy papír, hanem minőségi szolgáltatás, színvonalas energetikai tanácsadás is egyben. Ehhez keressük azokat a szakmai munkájukra igényes, független tanúsítókat, akik a lakosság szolgálatában állnak, és segítik őket az ésszerű döntésekben, ha energetikáról van szó. Hogy összehozzuk az igény oldalt a kínálati oldallal, felépítünk egy tanúsítói szakértői adatbázist, amely könnyen kereshető, felhasználóbarát formában áll majd a lakosság rendelkezésére.

A projektről illetve az energiatanúsításról további információ: www.lakcimke.hu

Forrás: Energiaklub