Így úszik a Balatonnál nagyobb olajfolt a Mexikói-öbölben - műholdképek

Vágólapra másolva!
A műholdfelvételeken markánsan kirajzolódik a Mexikói-öböl vizében úszó olajfolt, amely már elérte a 150 kilométeres méretet, azaz másfélszer hosszabb, mint a Balaton. A meteorológusok legújabb előrejelzései alapján a dél-amerikai partvidéket már a hétvégén elérheti.
Vágólapra másolva!

Az április 20-án, egy olajfúrótoronynál történt baleset miatt napi 150 ezer liter olaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe. Az alábbi képeket a NASA Aqua műholdjának MODIS detektora és az EO-1 műhold felvételeiből állították össze. A víz tetején sodródó olajfolt jól elkülönül környezetéből, amelynek mozgását és változásait műholdak segítségével pontosan nyomon lehet követni.

Az alábbi fotó felső részén a Mississippi deltatorkolata figyelhető meg, ettől jobbra azonosítható az olajfolt, egy világosszürke, kacskaringós alakzatként. A foltot könnyen felismerhetővé teszi, hogy a tengervíznek a Nap által meredek szögben megvilágított területén van, ahonnan csillagunk fénye éppen a műholdak felé verődik vissza.

Forrás: NASA

A Mexikói-öböl térsége a magasból. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A második felvétel már közelebbről mutatja az úszó foltot. Megfigyelhető, hogy a tengeráramlás és a szelek okozta hullámzás elkezdte szétteríteni a vízfelszínen,

Forrás: NASA

Közelkép az olajfoltról, amely a Mississippi deltájától jobbra látható (NASA)

A harmadik képen pedig már hajók és a szél keltette hullámok is megfigyelhetők. Jól látszik, hogy míg a tengervíz kevés napfényt ver vissza és a napsugarak jelentős része több méterig behatol a felszín alá, addig az olajfolt sokkal kevesebb sugárzást enged át magán, és többet ver vissza.

Forrás: NASA

A közelebbi képen jobbra az olajfolt területe, amelynek előterében hajók is megfigyelhetők

Ajánlat: ezen az oldalon naponta két alkalommal láthatunk új műholdképeket a területről.

A legutóbbi információk szerint az amerikai parti őrség megkezdte az olajfolt elégetését, egyelőre kísérleti jelleggel. A parti őrség egységei helyi idő szerint szerda délután a Mississipi deltájától mintegy 50 kilométerre keletre gyújtották fel az olajfolt egy részét. A víz felszínén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárták, majd lángra lobbantották.

A parti őrség azt szeretné kipróbálni, hogy működik-e ez a technika, mellyel fel kívánják tartóztatni az olajfolt terjedését, közeledését Louisiana állam partjaihoz. Az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint több mint 5000 hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött a tengerbe. A British Petroleum (BP) brit olajcég Deepwater Horizon nevű kitermelő platformja felrobbant, kigyulladt, majd múlt csütörtökön elsüllyedt.

A robbanás után 111 embert ki tudtak menteni a toronyból, de 11 ember még hiányzott. A parti őrség pénteken este függesztette fel a kutatásukat, mondván, az eltűntek valószínűleg már nem élnek.

A platformon közben újabb olajszivárgást is észleltek, és kiderült, hogy a korábban becsültnél ötször több nyersolaj kerül a tenger vizébe - közölte a parti őrség. Mary Landry ellentengernagy Houstonban szerdán újságíróknak elmondta: a tornyot üzemeltető BP arról tájékoztatta az amerikai hatóságokat, hogy az újabb szivárgást közel 1500 méteres mélységben, Louisiana állam partjai előtt észlelték.