Beigli
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, kb. 30 percig pihentetjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk. Egy egész tojást és egy tojássárgáját felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat és hagyjuk meleg helyen megszáradni. Ismét bekenjük és hagyjuk megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Szép repedezett kell, hogy legyen.
Diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverék közben átforraljuk. 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk.
Máktöltelék készítése: A tejet felforraljuk és leforrázzuk vele a darált mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben felforraljuk. Ízlés szerint 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk.
Rama Receptklub Nyomtat Bezár


Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg RAMA margarin
1 kg liszt, 3 dkg élesztő
2 db tojás
6 dkg Koronás Finom
minőségi kristálycukor
1 csipet só, 4 dl tej
a diótöltelékhez:
40 dkg darált dió
20 dkg Koronás Finom
minőségi kristálycukor
2 dl tej, 1 evőkanál méz
8 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1 db citrom reszelt héja
a máktöltelékhez:
40 dkg darált mák, 2,5 dl tej
20 dkg Koronás Finom
minőségi kristálycukor
2 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg
8 dkg mazsola