Egyre nehezebben találnak munkát az amerikai jogászok

Vágólapra másolva!
Valaha az Egyesült Államokban egy jó jogi egyetem elvégzése garanciát jelentett a biztos, jól fizető állásra és egy fényes karrierre. A mostani végzősök azonban már nem arra az álláspiacra kerülnek ki, amelyre elődeik - írja a USA Today.
Vágólapra másolva!

Blogbejegyzések százaiban szapulják iskoláikat az amerikai jogi egyetemek volt hallgatói, amiért azok költséges képzési programokba rángatták bele őket, miközben a foglalkoztatásuk kilátásait messze eltúlozták. A diákok óriási kölcsönöket vettek fel, hogy a drága szakképzéseket elvégezhessék, most pedig nem találnak megfelelő állást, amelynek segítségével vissza tudnák fizetni hiteleiket.

Az amerikai jogászszövetség, az American Bar Association statisztikái is alátámasztják ezeket az aggodalmakat. Az állami oktatási intézmények joghallgatói átlagosan 59 324 dollár hitellel tartoztak a 2007-2008-as tanév során, a magánintézmények hallgatói pedig 91 506 dollárral. A szövetség közleményben is felhívta a diákok figyelmét arra, hogy "legyenek tisztában a hiteleik nagyságával és a várható jövedelmükkel."

A 2009-es végzősöknek csak a 88 százaléka talált munkát, szemben a 2007-es 92 százalékkal. A friss diplomások egyre nagyobb aránya áll be határozott idejű vagy részmunkaidős állásba. A másodéveseknek meghirdetett nyári munkák száma - melyeken keresztül régebben teljes álláshoz lehetett jutni az egyetem elvégzése után - drámai módon csökkent az idén.

Mindeközben a jogi képzést nyújtó felsőoktatási intézményekbe 2010-ben 87 ezren iratkoztak be, 2,2 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Richard Vedder, az Ohio University közgazdásza szerint a túlképzett amerikaiak korát éljük, egyre több a diplomás, aki kénytelen hajvágásból vagy fűnyírásból fenntartani magát.