Foglalt helyekkel segítené Brüsszel a nőket

Vágólapra másolva!
Amennyiben az európai cégek maguktól nem emelik meg a női alkalmazottak arányát a vezető testületekben, akkor Brüsszel akár uniós kvóták bevezetését is megfontolja - mondta az EU igazságügyi biztosa.
Vágólapra másolva!

Nem tartja elképzelhetetlennek Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa, hogy jövőre kezdeményezi a női dolgozók számára fenntartandó vezetői munkahelyek számának szabályozását. A döntés jövőre, a nagyvállalatok vezetőivel való egyeztetés után születhet meg - írja az EuObserver.

Viviane Reding megjegyezte: az Európai Unió legnagyobb vállalatainak irányító pozícióiban mindössze 10 százalék a nők aránya, holott a munkaerő csaknem fele nőkből áll, a felsőoktatásban frissen végzettek közt pedig már több a nő, mint a férfi. "Nem voltam a felelős női pozíciók kvótához kötésének ügyvédje, de mivel semmiféle változás nem történt e téren, el kell gondolkodnunk egy európai szintű szabályozás bevezetésén" - mondta a biztos.

Az EU új, ötéves stratégiája egyébként pont az egyenlőséget helyezte fókuszába, a gazdaság, a munkaerőpiac és a felelős pozíciók területén. Felszólal a nemek közti megkülönböztetés ellen és ösztönzi az egyenlőség elvének kiterjesztését a már meglévő szabályozásokon túli területekre is. Igyekeznek előre mozdítani a női vezetők és női önfoglalkoztatás kérdéseit is, valamint bevezetnék az "Európai Egyenlő Fizetés Napját", mely felhívná a figyelmet arra, hogy a nők 18 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, szerte a kontinensen.

A tervek szerint jövő tavasszal kerül sor egy találkozó az európai nagyvállalatok vezetői és Reding között, ahol az "önszabályozás lehetséges területeiről" esne majd szó. Az igazságügyi biztos ettől a találkozótól tette függővé, kell-e lépéseket tenni a foglalkoztatás területén 2012-ben. Az önkontrollra egyébként már vannak példák, a Deutshe Telekom például márciusban ígéretet tett arra, hogy 2015-ig 30 százalékra emeli a női közép- és felsővezetők arányát a cégben.

A biztossal párhuzamosan egyes európai államok is a szabályozás pártolása mellett tették le a voksukat. Norvégiában már 2004 óta 40 százalékos női kvóta van érvényben az igazgatói tanácsokban, Nagy-Britannia pedig lépéseket fontolgat a bevezetés érdekében. A Wall Street Journalnak nyilatkozva Mervyn Davies, a brit kormány nemi egyenlőtlenségeket kivizsgáló bizottságának elnöke azt mondta, hogy az ország kénytelen lesz kvótákat bevezetni, ha a nagy cégek nem hajlandóak kevésbé direkt szabályozásokkal elérni a nagyobb női arányt a meghatározó pozíciókban. "Az igazság az, hogy a FTSE-100 tőzsdeindexben szereplő vállalatok igazgatósági tagjai közt mindössze 12 százalék a nő, ha pedig az FTSE-250-et nézzük az arány mindössze 7 százalék" - nyilatkozta Davies.