Mennyit keres valójában egy magánbölcsis?

Vágólapra másolva!
Ne álmodjon meggazdagodásról, aki magánbölcsőde üzemeltetésére vállalkozik, vagy ott vállal munkát. Az [origo] által megkérdezett családi napköziknél általában 50-100 ezer forintot lehet keresni, igaz, ehhez nem feltétlenül kell napi nyolc óra munka. Bár gyakran elhangzik, hogy Magyarországon vészesen kevés a bölcsődei férőhely, még sincs tolongás a magánbölcsis helyekért.
Vágólapra másolva!

"Bizonytalanok a bevételek, így bizonytalan a fizethető bér is és az is hogy hány munkatársat foglalkoztathatunk" - válaszolta az [origo]-nak egy Budapesthez közeli településen működő családi napközi vezetője. Mint mondta, jelenleg nyolc gyerek jár a napközijükbe, velük hárman foglalkoznak 50-100 ezer forint közötti fizetésért. "Ebből természetesen nem lehet megélni" - tette hozzá, így mindenkinek van más pénzkereseti forrása, ő például mozgásfejlesztéssel egészíti ki keresetét. Az eddigi csúcs az volt, amikor tizenhét gyerek járt a napközibe, akit öten felügyeltek. A fizetéseket annak ellenére nem tudták emelni, hogy az egy gyerek után fizetendő, korábban 60 ezer forintos havi díjat 70 ezer forintra emelték.

Az igények rugalmas kielégítésére többféle konstrukciót is kínálnak, fél napra délelőtt vagy délután is vállalnak gyermekfelügyeletet, de néhány órára is fogadják a kicsiket. Változott a napközibe járatott gyerekek életkora is, a jelenlegi csapatban a legkisebb 13 hónapos, a legidősebbek 3 évesek - tette hozzá a bölcsőde vezetője.

Az elmúlt néhány évben megváltozott a napközibe járó gyerekek szociális háttere is, ma már csak a jólszituált szülők engedhetik meg maguknak, hogy igénybe vegyék a szolgáltatást, zömük a Pest megyei település családi házas részeiről hordja a bölcsibe a gyerekeket, míg korábban a lakótelepekről is jártak hozzájuk. Az is egyre inkább tapasztalható - magyarázta a vezető -, hogy a szülők azért kénytelenek beadni gyereküket a családi napközibe, mert attól tartanak, hogy elvesztik a munkahelyüket, ha otthon maradnak a kicsivel.

80-90 ezret is elkérhetnek egy hónapra egy gyerekért

"Szűk egy éve a nyugdíjas édesanyámmal indítottuk a családi napközit, nyáron teljes volt a pangás, szeptembertől van három gyerekünk, ezzel a létszámmal megyünk most is" - mondta az [origo]-nak egy Budapest II. kerültében családi napközit üzemeltető nő. Azt mondta, hogy a környéken négy hasonló vállalkozás is működik, és nemrég adtak át egy önkormányzati konténerbölcsődét is a közelükben. Ilyen körülmények között még ha akarnának, sem tudnának alkalmazottat tartani - mondta és hozzátette: ha tudnának, akkor sem fizetnének valószínűleg többet a minimálbérnél.

Forrás: AFP/John MacDougall
Jelentős az eltérés a térítési díjakban

Gyerekenként egy hónapra 54 ezer forint lenne a tarifa, plusz az étkezés. A közelükben működő családi napközikben nem ritka, hogy 80-90 ezer forintot is elkérnek egy hónapra, igaz a konkurencia olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a gyógytorna vagy az angol nyelvű foglalkozások, ami náluk nincs. Teljes hónapot egyik gyerekük szülei sem fizetnek, inkább hetente 2-3 napra bízzák rájuk a kicsiket.

Részletesen szabályozott tevékenység

"Általában az a baj a családi napközit indító vállalkozásokkal, hogy zömében nem vagy rosszul mérik fel a valós lehetőségeket" - mondta Hohmann Péter. A mérnök-közgazdász végzettségű férfi összesen öt családi napközit üzemeltet, hármat Egerben, egyet-egyet Szolnokon és Karcagon, a bölcsikben a 35 gyerekkel tíz felnőtt foglalkozik. "Nagy a lelkesedés, sok esetben megvan a képzettsége a napközis vállalkozást tervezőnek, megvan a helye, a kedve is hozzá, akkor viszont visszahőkölnek, ha szembesülnek azzal, hogy mekkora bevételre számíthatnak, amivel milyen kiadások járnak, s végül mennyi pénz marad meg nekik" - magyarázta.

A családi napközik alapítását és működtetését részletesen szabályozták, nem a vállalkozás elindítása költséges, hanem a szolgáltatás fenntartása. Ugyanis egy kisebb alapterületű lakásban is működtethető a családi napközi, előírás a 12 négyzetméternél nagyobb szoba, egy előtér megléte, ahol lepakolhatnak a gyerekek, a fürdőszoba is követelmény természetesen, de nem kell átalakítani a gyerekek méretéhez a berendezést. Az is előírás, hogy egy csoportban maximum hét gyerek lehet, akikhez két nevelőt kell biztosítani, és minden egyes csoportra külön működési engedélyt kell kérni. A gyerekek étkeztetését megoldhatják otthoni főzéssel, tálalással, de úgy is, hogy hozatják valahonnan az ételt.

"Az állami hozzáálláson kellene változtatni"

Jelenleg egy gyerek után évi 268 200 forint állami támogatás igényelhető, ez valamivel több mint 20 ezer forint havonta. "Egerben úgy tudom működtetni a napköziket, hogy a szülőknek havonta 25 ezer forintot kell fizetniük, mert többet elkérni egyszerűen pofátlanságnak tartanék, ismerve az emberek anyagi lehetőségeit" - magyarázta Hohmann Péter. Összességében tehát 45 ezer forintból kell kigazdálkodni egy gyerek havi ellátását és a nevelők fizetését. "Ezt csak igen keservesen tudom megoldani, mert igazából legalább 60 ezer forint/gyerek bevétel kellene, akkor lehetne a fizetéseket bruttó 100 ezer forint fölé emelni valamennyivel" - tette hozzá.

Forrás: AFP/John MacDougall
Sokkal több bölcsist is fogadhatnának a családi napközik

Sokat lendítene a családi napközik helyzetén - mondta Hohmann -, ha változna az állam hozzáállása. Az állam nem tud az igényeket kielégítő számú bölcsődei férőhelyet létrehozni. Ezért ezt a feladatot részben az önkormányzatokhoz utalja, amelyek viszont pénzszűke miatt szintén képtelenek megoldani a helyzetet. Itt lehetne szerepük a családi napköziknek, amelyek ráadásul költséghatékonyabban működnek - állította.

Hohmann szerint az Egerhez közeli Kerecsenden most újították fel a bölcsődét 160 millió forintért. A bölcsődében 25 gyerek jár, ennyi pénzből száz családi napközi finanszírozását lehetett volna megoldani, ami 500 gyerek elhelyezését biztosítaná - mondta Hohmann, és hozzátette: "Ekkor lehetne elmozdulni abból az állapotból is, hogy Magyarországon ne csak 290 családi napközi működjön, mint jelenleg".