Nehéz Fejér megyében mérnököt találni

Vágólapra másolva!
Az angolul jól beszélő gépész- és villamosmérnökök Fejér megyében is az álláspiac keresett szakembereinek számítanak. Hiány mutatkozik még építőipari szakmunkásokból. Az informatikusok iránti igény stagnál, humán diplomával, középfokú végzettséggel szellemi munkát megcélozva viszont kifejezetten nehéz elhelyezkedni.
Vágólapra másolva!

A 428 ezres lakosságú Fejér megye munkanélküliségi mutatója az országos, 7,5 százalékos munkanélküliségi rátánál jobb. A megye városainak többségében 4,5-6 százalék között ingadozik a ráta, csupán Enyingen és Sárbogárdon magasabb a ráta.
A térségben számos, nagy munkaerő-igényű beruházás is folyik, többek közt a Denso Gyártó Magyarország Kft., a Hankook Tire Magyarország Kft, a Jüllich Glas Holding Zrt., Grundfos, valamint más építőipari és épületgépészeti cégek bővülésével. Az elhelyezkedési esélyek megyén belül is változóak. Sárbogárdon 9,6, Enyingen 10,6 százalék a munkanélküliségi ráta. E városokban és környékén nyáron a szezonális mezőgazdasági munkák javítják valamelyest a statisztikát. Ezzel szemben Székesfehérvár, Mór, Bicske és Dunaújváros területét tartós munkaerőhiány jellemzi.

Hiánycikk az angolul jól tudó mérnök

Az országos munkaerőpiaci trendek Fejér megyében is jól kivehetőek. A megyében a diplomás munkavállalók körében a munkaadók "kedvencei" a mérnökök. Az elvárások a nyelvtudás tekintetében sem változtak számottevően: 85 százalékuk a mindennapos kommunikációban használható, középfokú angol nyelvtudást várja el, míg a cégek mindössze 15 százaléka igényelne németül jól beszélő mérnököt.
"Rendkívül kerestettek a gépész- és projektmérnökök, a stratégiai beszerzők, az autóipar részéről nagyon nagy az igény a villamos-, és minőségbiztosító mérnökök iránt"- mondta el Magyar Veronika, a Workforce Személyzeti Tanácsadó Kft. székesfehérvári kirendeltségének vezetője. A humánerőforrás szakembertől azt is megtudtuk: az angolul vagy németül beszélő, munka - és környezetvédelmi mérnökök szintén keresettek, ám az ő megtalálásuk nehéz feladat a fejvadászoknak.

ISO TS16949: varázsszó mérnököknek

"Elenyészően ritkán akad alkalmas jelölt. Az autóiparban érdekelt vállalatok nem tartanak igényt az ISO TS16949 szabványrendszert nem ismerő mérnökökre. A cégek ráadásul nem bíbelődnek az új alkalmazottak hosszadalmas és költségigényes betanításával, mert mindegyik kész szakembert szeretne. Az igazán alkalmas jelöltek pedig még mindig nehezen mobilizálhatóak" - magyarázza. A keresett területeken a pályakezdők átlagosan bruttó 200-290 ezer forintos kezdőbérre számíthatnak. Az összeg 3-4 éves munkatapasztalattal már bruttó 350-400 ezer forint. Egy 40 év körüli, megfelelő munkatapasztalattal bíró, 2 nyelvet magabiztosan beszélő projektmérnök bére bruttó már 600 ezer forintról indul.

Magyar Veronika szerint az informatika, a pénzügy, a HR és a humán diplomások iránt jelenleg stagnál az igény. Az elhelyezkedni tudók bruttó 200 ezer forint körüli fizetésre számíthatnak - a humán diplomások többsége pedig kénytelen adminisztratív munkakörökkel beérni.
Nehéz helyzetben az érettségizett, irodai munkát keresők
Már akinek sikerül. Szabóné Molnár Mónika, a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztályának vezetője ugyanis arról számolt be: a középfokú végzettséget igénylő, adminisztrációs munkakörökben - például kereskedelmi és marketing ügyintéző, asszisztens - ritkán lehet állást találni, és a pedagógusokat sem keresi senki. A nem mérnökként végzett diplomások elhelyezkedési nehézségeit a munkaügyi kirendeltség statisztikái is alátámasztják. Az idén májusban nyilvántartott mintegy 1500 szabad álláshelyre mindössze alig kerestek szellemi dolgozókat.

Az építőipar szakmunkásokat vár

Sipos Éva, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint keresettek az építőipari szakmunkások: többek között a hegesztők, az ácsok-állványozók, a kőművesek, a CNC forgácsolók, a gépi forgácsolók, a géplakatosok, a hűtő- és klímaberendezés-szerelők -karbantartók, az öntők, a szerkezetlakatosok, a szerszámkészítők. Emellett épület- és építménybádogosokra, tetőfedőkre, targonca és munkagépszerelők iránt mindig nagy igény mutatkozik.

A szépségiparban csak egyéni vállalkozóként

Ám a szakképzettség megléte önmagában senkinek nem garantál zökkenőmentes elhelyezkedést. Sipos Éva úgy tapasztalta: néhány, a fiatalabbak körében korábban népszerű sikerszakma az elmúlt pár évben túlképzéshez vezetett a régióban. A szépségiparban most elhelyezkedni akarók - fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, masszőrök - nincsenek könnyű helyzetben, de a pincérként, szakácsként, cukrászként vagy élelmiszerkereskedőként végzettek is többnyire egyéni vállalkozóként tudnak érvényesülni.

Takács Gabriella