Szlovákiában megemelték a minimálbért

Vágólapra másolva!
Október elsejétől 7 600 koronáról (55 ezer forint) 8 100 koronára (60 ezer forintra) emelkedik a minimálbér Szlovákiában - adta hírül az MTI.
Vágólapra másolva!

A szomszédos országban nemcsak az 500 koronás emelésről döntöttek. A szakszervezetek szövetsége kiharcolta azt is, hogy a legkisebb bér ezentúl az esetenkénti alkudozások helyett minden év január elsejétől emelkedjen.

Az érdekegyeztetés résztvevői ezen kívül a törvénytervezet szövegében is megállapodtak, s elvetették azt az indítványt, hogy az egyes ágazatok külön megállapodásokat kössenek, s ennek megfelelően a kormány megszabta összegnél alacsonyabb minimálbért fizessenek a munkavállalóiknak.

Az emelkedéssel bár a szlovák minimálbér már megközelíti magyart (65 500 forint), ám még mindig nem előzi meg. A minimálbérek összegét felmérő EU-s listán egyébként mind mi, mind a szlovákok az utolsó blokkban tartózkodunk. Nálunk alacsonyabb minimálbért csak Lengyelország (61 ezer forint), Szlovákia (60 ezer forint), Románia (28 ezer forint), és Bulgária (23 ezer forint) ad dolgozóinak.