Ausztria éllovas rokkantnyugdíjasokban

Vágólapra másolva!
A nyugdíjkorhatár emelését az országban sok állampolgár úgy kerüli meg, hogy rokkantsági alapon idő előtt visszavonul - derül ki a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az osztrák társadalombiztosítottak szövetségének megbízásából készült kutatás szerint bár a nyugdíjba vonuló férfiak és nők átlagéletkora 2000-2004 között 59,2-ről 59,8, illetve 55,9-ről 56,8 évre emelkedett, eközben azonban a rokkantsági alapú nyugdíjaztatások száma a duplájára nőtt.

Ausztria e téren "éllovasnak" számít: az 55-59 év közötti lakosságon belüli rokkantnyugdíjasok száma közel 35 százalékot tesz ki, ez az OECD-átlag több mint kétszeresének felel meg. A szervezet figyelmeztette Bécset, hogy a rokkantnyugdíjra való jogosultságot csak a valóban rászorulóknak biztosítsák - írja a Világgazdaság.

Az OECD szerint el kellene törölni például azt a lehetőséget, amely szerint minden 57 éves vagy annál idősebb személy megtagadhatja bármely új szakmában való foglalkoztatását, ha az előző munkahelyén legalább 15 évet eltöltött. A szervezet szerint az elmúlt években erre hivatkozva több tízezer állami alkalmazásban álló vasúti vagy postai dolgozót nyugdíjaztak idő előtt - számol be a lap.