Még mindig gyermekcipőben jár a távmunka

Vágólapra másolva!
Ugyan kormányzati szinten az utóbbi években történtek lépések a távmunka terjesztéséért, mégsem érezhető áttörés ezen a fronton. Még mindig csak a hazai munkavállalók négy százaléka dolgozik a hagyományos munkahelytől távol internetkapcsolattal, míg Nyugat-Európában az arány 14 százalék. Főleg informatikában, könyvelésben, fordításban és a telefonos ügyfélszolgálatban vannak lehetőségek.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön hatodik alkalommal rendezték meg a Országos Távmunka Konferenciát, ahol a résztvevők pillanatképet kaphattak a hazai helyzetről. A Kiss Péter által vezetett munkaügyi tárca öt évvel ezelőtt nagy elánnal indult neki a távmunka népszerűsítésének. A konferencia mellett pályázatokat írtak ki, szakmai szervezetek megalakulását segítették. Áttörést vártak az otthonról, internetes kapcsolattal történő munkavégzésben, ami egyelőre nem következett be. Hazánkban még mindig nagyon alacsony a távmunkások száma, jelenleg mindössze a munkavállalók 4 százaléka dolgozik ebben a formában. Nyugat-Európában és a tengerentúlon a munkaadók jobban felismerték a távmunkában rejlő lehetőségeket. Kontinensünk nyugati részén a munkavállalók 14 százaléka, míg az USA-ban minden negyedik ember távmunkás.

Konzervatívok a főnökök

Hogy miért nincs áttörés Magyarországon? A változás nem az államtól, hanem a munkaadók hozzáállásától függ. Ők pedig egyelőre nem hajlanak arra, hogy "kivigyék" a munkát és a munkatársakat az irodából. Pedig rengeteg kutatás és számadat támasztja alá, hogy jól járnának. A távmunkát választó munkaadók legalább 20-50 százalékos költségcsökkenéssel és 70 százalékos teljesítménynövekedéssel számolhatnak. Az otthonról dolgozó kolléga motiváltabb, megbecsüli azt, hogy nem kell naponta ingáznia, és utazással órákat tölteni. Persze a távmunkára átállás időt, pénzt, energiát és sokkal alaposabb munkaszervezést igényel, amire egy konzervatív, a munkatársat maga előtt látni szerető, a feladatokat személyesen kiadni és a munkatársat testközelből kiadni akaró főnök nem hajlandó - jegyezte meg Simon Gábor, a Magyar Távmunka Tanács elnöke.

Fordítás, programozás, könyvelés

Különbség figyelhető meg a távmunkában rejlő kitörési pontokat illetően a nyugat-európai gyakorlat és a kormányzati kommunikáció között. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban távmunkában többnyire magasan kvalifikált, szellemi pozíciókat betöltőket (programozás, rendszergazdai munka, könyvelés, fordítás, kommunikáció stb) és telefonos ügyfélszolgálatosokat alkalmaznak. A magyar munkaügyi tárca ezzel szemben lehetségesnek tartja, hogy a versenyszféra alacsonyabb szintű, különösebb szakképzettséget nem igénylő új munkahelyeket is teremt, és például adatrögzítőként is lehet munkát kapni.

A cégek nyitottak a távmunkára... elvben

A versenyszféra ettől függetlenül kész új távmunkahelyeket teremteni. Egy 2007-es felmérés szerint a versenyszféra cégeinek 60 százaléka úgy nyilatkozott nem zárkózik el a távmunkás foglalkoztatástól - ismertette az adatokat Székely Judit a munkaügyi tárca államtitkára. Igaz, ez még nem jelenti azt, hogy alkalmazzák is ezt az atipikus munkavégzési formát. Ez az arány a közigazgatásban és a non-profit szektorban nem ennyire kedvező: a közigazgatás résztvevőinek mindössze 29, míg a non-profit szervezetek mindössze 11 százaléka vélekedett így, valószínűleg a pénzügyi lehetőségeik korlátozottsága miatt. Székely Judit hozzátette, már folyik a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet új projektje. A NSZFI az Országos Képzési Jegyzékben feltüntetett szakmákat végignézve alaposan megvizsgálja, melyek azok a foglalkozások, amelyeket távmunkában is lehetne végezni.

Távmunkásként veszély az elmagányosodás

Nem csupán a munkaadónak kell készülnie a távmunkára, hanem a munkavállalónak is. Nem mindenki találja meg ugyanis a számítását. A dolgozó részéről önfegyelem, belső hajtóerő, tapasztalat és a céges kultúra ismerete is szükségeltetik. Jó tanács a privát élet és a munka szigorú szétválasztása. Ha megtehetik, érdemes a lakásban saját dolgozószobát kialakítani, és - ha szükséges -, munka alatt magukra zárni az ajtót. Ugyancsak lényeges a munkatársakkal való kapcsolattartás. Nyugat-Európában sok távmunkás panaszkodik szociális elszigetelődésre, depresszióra, elmagányosodásra. A legtöbb cég időközönként behívja a távmunkásokat a központba, hogy szokják a légkört, a céges kultúrát, beszélgessenek a kollégákkal.

Gyanús távmunka-ajánlatok

Álláskeresőként legyünk résen, kerüljük el a gyanús távmunka-ajánlatokat. MLM-vállalkozások előszeretettel toboroznak a hirdetésekben távmunkásokat. Vannak olyan cégek, amelyek az induláshoz pénzért "távmunkacsomagot" küldenek az álláskeresőknek borsos áron. Ne dőljünk be ezeknek az ajánlatoknak, a távmunkások betanítása a munkaadó költsége. A Magyar Távmunka Szövetség weboldalán számos tanács olvasható. Néhányat emeltünk ki:

- Ne hívjunk emeltdíjas telefonszámokat, és ne regisztráljunk ilyen módon sms-ben sem.
- A megbízónak vagy a munkaadónak legyenek nyilvános elérhetőségei: telefonszám, e-mail, honlap, Skype.
- A szerződésben legyen tisztázva az elvárt teljesítmény, a munkaidő beosztása, az elszámolás módja, határideje.
- A szerződésekben tisztázni kell, hogy ki biztosítja a munkavégzés feltételeit, és ki fedezi a munkavégzés költségeit.
- A hálózatépítés nem távmunka. Gyakran próbálják "online marketing"-tevékenységnek álcázni.
- A próbamunkát is ki kell fizetni, ennek díjazásában is meg kell állapodni.
- Ne vásároljunk semmilyen "kezdő csomagot". Ez néhány MLM-módon értékesítő cég esetében elfogadott, de ezeknél visszavásárlási garanciát is lehet érvényesíteni.
- Ellenőrizzük a megbízó, vagy a munkaadó referenciáit.