Bruttó 120 ezret fizetnek az adóellenőröknek

Vágólapra másolva!
Budapesten nehezebb, vidéken könnyebb új adóellenőröket találni. A fővárosi nehéz toborzás egyik oka, hogy a bruttó 120 ezer forintos kezdő fizetés nem versenyképes - írja a Világgazdaság. Idén az APEH 1717 fővel bővíti állományát, amelynek 80 százaléka már betelt.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság a köztisztviselői törvény szerint fizeti az új kollégákat. A diplomások kezdő bére bruttó 120 ezer forint, amit jó teljesítménnyel vagy a nyelvvizsga-pótlékkal lehet növelni, kezdésként azonban a versenyszféra gazdasági pozícióihoz mérve nem tűnik vonzónak. Hazai Béla, az APEH humánpolitikai főosztályvezetője úgy tájékoztatta a Világgazdaságot: országosan ennek ellenére hatalmas a túljelentkezés. Akadt olyan állás, amelyre egyszerre 280-an pályáztak. Ám sokan a szakmai gyakorlat hiánya miatt estek ki az esélyesek köréből. Egy tavalyi döntés szerint 1717 emberrel bővíti személyi állományát az APEH. A keret 80 százaléka már betelt.

Aggályos a kiválasztás

A jelentkezőket a jelenlegi gyakorlat szerint az önéletrajzok alapján szűrik, ezután pedig egy bizottság személyes elbeszélgetés után dönt.
A Világgazdaságnak több név nélkül nyilatkozó fejvadász elmondta: mindez aggályokat vet fel, mivel a jelöltek olyan pozícióba kerülnek, ahol nagy a "kísértés", így mindenképp mérni kellene, hogy a leendő dolgozó mennyire megbízható, befolyásolható, esetleg zsarolható. Szerintük ehhez assessment center módszertant, grafológiát, pszichológiai alkalmassági vizsgálatot is be kellene vetni. Az adóhivatal a jövőben tervezi pszichológiai teszt bevezetését.