A fizetés vonz külföldre

Vágólapra másolva!
A magyarok 77 százaléka vállalna országon belüli áttelepülést vagy külföldre költözést egy jobb munkalehetőség reményében, 37 százalék Európán belül bárhová hajlandó lenne költözni e célból. Többek között ez derül ki a Manpower munkaerő-kölcsönző cég huszonhét ország 31 ezer munkavállalójának megkérdezésével készült munkaerő-mobilitási felméréséből.
Vágólapra másolva!

Munka miatti költözésre a 30 év alatti válaszadók mutatnak leginkább hajlandóságot. A férfiak hosszabb időre - legalább 6 év - vállalnának lakhelyváltást külföldi munkalehetőség esetén, míg a nők inkább 1-3 év közötti külhoni munkában gondolkodnak. Akik másik országokba vágynak, azoknak 82 százaléka a magasabb fizetés, 63 százaléka a jobb álláspiaci helyzet, 58 százalék a jobb munkakörnyezet és 51 százalék a karrierlehetőség miatt váltana. Érdekes, hogy a magyar válaszadókat az európai átlagnál jobban motiválja a jobb munkakörnyezet és kevésbé az előrelépési lehetőség. A férfi és női válaszok között egy területen van különbség: a nőknél sokkal nagyobb hajtóerő a nyelvtudás javítása, mint a férfiaknál.

A magyar munkavállalók három legkedveltebb célországa az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország. Magyarországra a legtöbb külföldi munkavállaló Romániából, Ukrajnából és Szerbiából érkezik, akik közül 85-90 százalék fizikai munkát végez.

A felmérés munkaadói részének érdekessége, hogy világszerte a válaszadóknak csak 15 százaléka gondolja azt, hogy a kormány és a gazdaság megfelelő intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse a kiváló képesítésű munkavállalók külföldre távozását illetve hogy visszacsábítsa őket az országba