A minimálbér-emelés növelné a munkanélküliséget

Vágólapra másolva!
Töri a fejét a kormány és a gazdasági szakemberek, miként lehet növelni a foglalkoztatottságot és munkára ösztönözni az inaktívakat. Ennek egyik eszköze a pénzügyi ösztönzés lehet, a minimálbér és a segély összege közötti különbség növelése. A Népszabadság által megkérdezett gazdasági szakemberek szerint azonban a minimálbér emelése nem jó ötlet.
Vágólapra másolva!

Hegedűs Miklós, a Gazdasági Kutató Intézet ügyvezető igazgatója most nem lát lehetőséget a minimálbér megemelésére. "Már csak azért sem, mert inflációs veszély van, az emelés pedig a bérszínvonalat feljebb tolná", mondta. Úgy vélte, a segélyek összegének csökkentésétől a foglalkoztatás jelentős növekedése nem várható.

Hasonló álláspontot képvisel Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Szerinte kisebb mértékű minimálbér-emelésre van ugyan lehetőség, de akkorára, amely szignifikáns különbséget jelentene a segély összegéhez képest, nincs. Sőt súlyos károkat okozna egy ilyen mértékű emelés, növelné például a munkanélküliek számát.

A korábbi emelések szakmákat tettek tönkre

"A korábbi, erőltetett minimálbér-emelés komplett szakmákat tett tönkre, a hazai textilipart például teljesen kiirtotta. Egyetértek azzal, hogy a minimálbér és a segély összegét el kell távolítani egymástól, akár harmincszázalékos mértékig is. Szerintem a megoldás a már meglévő szabályok szigorúbb betartásában rejlik, illetve abban, hogy a munkaképeseket munkára kell bírni, akár a segély csökkentésével is" - tette hozzá.