Elbocsátási hullám a világ nagy bankjainál

Vágólapra másolva!
Kilencezer munkahely szűnik meg, miután a Commerzbank felvásárolja a Dresdner Bankot. A hír ismét ráirányította a figyelmet a világ nagy bankjainál lezajlott, vagy tervezett elbocsátásokra a jelzálog-hitel válság kirobbanása óta. A legnagyobb leépítések az utóbbi hónapok bejelentései alapján..
Vágólapra másolva!

Bank of America: Az Egyesült Államok második legnagyobb bankja a következő két évben 7500 munkahely megszüntetését tervezi, miután lezárja a legnagyobb amerikai jelzáloghitel bank, a Countrywide Financial pénzintézet megvásárlását. Ettől függetlenül további 3 ezer állás szűnik meg a banknál a vállalati és a befektetési üzletágban.

Citigroup: 14 000 munkahelyet számolt fel az idén.

Credit Suisse: 1320 munkahelyet szüntetett meg tavaly óta, többségében a befektetési üzletágban.

Deutsche Bank: A legnagyobb német banknál 450 embert bocsátottak el a vállalati és a befektetési üzletágban 2008-ban.

Goldman Sachs: A világ legnagyobb értékpapír-kereskedő cége több száz befektetési bankárt bocsátott el idén júniusban. Januárban azt közölték a cégnél, hogy a globális munkaerő állomány 5 százalékától, azaz 1500 dolgozótól kívánnak megválni.

HSBC Holdings: Európa legnagyobb bankja tavaly szeptemberben jelentette be, hogy bezárja jelzálog hitelezéssel foglalkozó érdekeltségét az Egyesült Államokban, és 750 alkalmazottat elbocsát.

JPMORGAN Chase: A JPMorgan májusban közölte, hogy a Bear Stearns 7600 dolgozója veszítheti el állását annak következtében, hogy a JPMorgan megveszi a befektetési bankot. Még a felvásárlás előtt 2007 augusztusban a JPMorgan 1500 fős elbocsátást jelentett be.

Lehman Brothers: Az Egyesült Államok negyedik befektetési bankja legutóbbi létszámcsökkentési terveiben 1200 fő elbocsátása szerepel. A leépítés a munkaerő állomány 5 százalékát jelenti, és kiegészíti a korábban elhatározott mintegy 4 fős csökkentést.

Merrill Lynch: Az amerikai befektetési banknál az idén 4200 fővel csökkentették a létszámot, ezzel június végén 60 ezren dolgoztak az intézménynél.

Morgan Stanley: Az amerikai befektetési banknál július 31-én azt közölték, hogy túl vannak a leépítéseken, az elmúlt évben 4800 állást számoltak fel.

National City: Az Egyesült Államok 10 legnagyobb bankjának egyike, a National City 3400 munkahelyet szüntetett meg 2007 közepe óta, főként a jelzálog üzletágban.

UBS: Európa legjobban sújtott bankja 7 ezer munkahelyet számolt fel 2007 óta elsősorban a befektetési üzletágban.

Unicredit: Európa negyedik legnagyobb bankja 100 ezer dolgozójából 9 ezer elbocsátását tervezi Németországban, Ausztriában és Olaszországban.

Wachovia: A negyedik legnagyobb amerikai banknál augusztusban azt közölték, hogy a rekord nagyságú, 9,11 milliárd dolláros negyedéves veszteség miatt 6950 munkahelyet szüntetnek meg, 600-zal többet, mint amennyit korábban nyilvánosságra hoztak. A leépítés a Wachovia 120 ezer fős állományának 5,8 százalékát jelenti.