Hiányzik a magyar bevándorlási stratégia

Vágólapra másolva!
Magyarországnak nincs bevándorlási stratégiája, és amíg az Európai Unió megpróbál komplexen foglalkozni a bevándorlással, addig Magyarországon gyakorlatilag nemzeti biztonsági kérdésként kezelik, és az illegális migrációra próbálják a figyelmet összpontosítani  - mondta Dunavölgyi Szilveszter, a Nemzetközi migráció - nemzetközi kockázatok című kötet társszerkesztője a könyv bemutatóján.
Vágólapra másolva!

A kötetben a szerzők többek között arra keresnek választ, hogy csökkenthetők-e a bevándorlással összefüggő társadalmi és közbiztonsági veszélyek.

Az iszlám lesz a fő munkaerőforrás

Póczik Szilveszter, a kötet társszerkesztője szerint a fejlett európai társadalmak nagyon komoly migrációs nyomás alatt állnak: belülről a népességcsökkentés, kívülről a fejletlen világból érkező migráció nyomasztja őket. Mint mondta, tudomásul kell venni, hogy a következő évtizedekben Európában a legfőbb munkaerőforrás és népességmegtartó forrás az iszlám világ lesz. Erre pedig fel kell készülni, vagyis Európának szüksége van átfogó, komplex népesedési politikára, amelynek három feladata lesz: az őshonos népesség fogyásának megállítása, a népességcsökkenés ellensúlyozása szabályozott bevándorlással, valamint a bevándorolt népesség szabályozott integrációja.

Németország: Munkaerőt hívtak, emberek jöttek

Wind Szandra, a kötet egyik szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy Németországban a vendégmunkásrendszeren keresztül próbálták behívni az országba a munkáskezeket, de nem készültek fel arra, hogy a vendégmunkások hozzák családtagjaikat, vagyis azzal szembesültek, hogy "munkaerőt hívtak az országba, de emberek jöttek".

Állástalanná váló bevándorlók

A kötet másik szerzője, Bodnár Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a külső változások mennyire befolyásolják a migrációs folyamatokat és az azokra adott választ. Felvetette, hogy a pénzügyi válság miatti elbocsátások érinthetik a bevándorlókat, akiknek a tartózkodási jogalapjuk a munkavégzés, a jövedelemszerzés. Ha megszűnik ez a tevékenység, ők adott esetben illegális migránsokká válhatnak, és nyilván nem szeretnének visszamenni a származási országba, ezért más csatornákon próbálnak munkát keresni.