Kétezer fős szakorvoshiány a kórházakban

Vágólapra másolva!
Nincs elegendő szakorvos a kórházakban, 1500-2000 fős a hiány - állítja Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke egy száz kórházra kiterjedő felmérés alapján. Az egészségügyi tárca a szakorvosképzés átalakítását tervezi. Az új szisztéma célja, hogy a szakorvosjelölt rezidensek az egyetem befejeztével a valós álláslehetőségek figyelembevételével tényleges munkavállalói jogviszonyba kerüljenek, és a szakgyakorlati idő legnagyobb részét is a munkáltatójuknál töltsék - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium lépett, az utánpótlást az egyetemekről kikerülő fiatalok szakorvosképzésének átalakításától reméli, hiszen ma már nem állnak sorban a határon túli magyar szakemberek, hogy pótolják a hiányt.

Míg eddig az orvostudományi egyetemek felmérése alapján határozták meg a képzendők keretszámát, a szaktárca terve úgy módosítana ezen, hogy ezután a kórházak a szakmai szükségleteik alapján döntenének a rezidensek képzéséről - mondta a gazdasági napilapnak Székely Tamás egészségügyi miniszter. S míg eddig az egyetemektől kapták a fizetésüket, ezután a kórházak folyósítanák azt, igaz, ugyanabból a költségvetési keretből. Már a szakorvossá képzés során előnyben részesítenék azokat az orvosokat, akik hiányszakmának minősülő szakterületen (háziorvos, laboros, röntgenorvos), vagy az orvoshiányos térségekben vállalnak munkát. Ez utóbbiak a közalkalmazotti alapilletményre annak további 50 százalékát kapnák meg.