Sokkal több a csoportos létszámleépítés

Vágólapra másolva!
Kétszer több csoportos létszámleépítés volt az első 9 hónapban, mint az előző év hasonló időszakában - ez derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Idén több mint 500 munkáltató jelentett be csoportos elbocsátást.
Vágólapra másolva!

Csak szeptemberben 39 cég jelezte összesen 2142 embert érintő leépítési szándékát. Mindez azt jelenti, hogy enyhén, de tovább nőtt, 0,4 százalékkal szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők száma, ez az most 566 ezer fő. Egy év alatt 33,6 százalékkal lett több munkanélküli. Az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon emelkedett leginkább.
Habár - augusztus után - szeptemberben is több állást jelentettek be a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeken, mint egy hónappal korábban, az előző év azonos időszakával összehasonlítva továbbra is jelentős az idei elmaradás. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint 27,3 ezer új munkahelyet jelentettek be, ez 12,5 százalékkal több az augusztusinál, de 32,4 százalékkal elmarad a 2008. szeptemberitől.

Az új bejelentett álláshelyek 49,5 százaléka nem támogatott munkahely; számuk 14,1 százalékkal több az augusztusinál. A támogatott munkahelyek nagy része (6900) az Út a munkához program keretében meghirdetett közcélú állás volt.