Munkába áll az első magyar seriff

Vágólapra másolva!
Az ország első seriffje január 1-jén áll munkába Polgáron, miután a hajdú-bihari település önkormányzati képviselő-testülete csütörtökön döntött a seriff személyéről - jelentette be Tóth József polgármester az ülést követően sajtótájékoztatón. Jogköre az önkormányzatot megillető jogkörökkel egyezik meg, és nem fog feladatokat átvenni más szervektől, testületektől. Ugyanakkor a közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel.
Vágólapra másolva!

A polgármester tájékoztatása szerint a város polgárai 16 személyt ajánlottak a testület figyelmébe, s közülük háromból választották ki a polgári seriffet, Ferenczi István nyugalmazott rendőrt, aki korábban 20 évig volt rendőr Polgáron. Tóth József a helyi "közbiztonsági háló" kiszélesítésével indokolta a poszt létrehozását. Közlése szerint a polgári seriff napi kapcsolatban áll majd a település lakóival, s a polgárok bizalmasaként intézheti ügyes-bajos gondjaikat: a szomszédvitákkal, az apróbb lopásokkal, a kihágásokkal, a csendháborítással, a környezetszennyezéssel és más szabálysértésekkel összefüggő kérdéseket.

67 évesen elsőként a poszton

Tóth József fontosnak tartotta megjegyezni: a seriff hatásköre a közbiztonság területén az önkormányzatot megillető jogkörökkel egyezik meg, s nem fog feladatokat átvenni más szervektől, testületektől. Ugyanakkor a közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a mező- és vadőri szolgálattal, a településőrökkel, a közterület-felügyelőkkel, a helyi közszolgáltató és őrző-védő cégekkel - tette hozzá a polgármester.

Megjegyezte: a seriff posztjának létrehozása új szemléletet tükröz, nevezetesen egyfajta településen belüli szövetség létrehozását a város nyugalma, rendje, békéje érdekében. Ferenczi István, az ország első seriffje bemutatkozásakor elmondta, hogy bár 67 éves, kellő erőt érez magában, hogy hozzájáruljon a település rendjének fenntartásához.

Legendák keringenek róla a városban

"Éjjel-nappal az emberek szolgálatába állok" - mondta a nyugalmazott rendőr, akiről egyébként - mint az MTI tudósítója a helyszínen megtudta - ma is legendák keringenek a városban. Sokan emlegetik, hogy amikor Ferenczi István volt a körzeti megbízott Polgáron, a puszta megjelenése is rendet teremtett az adott utcában. Ferenczi István egyébként egyik szervezője volt a város polgárőrségének, amely szervezetben 7 évig dolgozott, és ma is segíti munkájukat. Január 1-jétől ezt már hivatalosan teszi Polgár első seriffjeként.