A minimális bért sem adja meg sok munkáltató

Vágólapra másolva!
A vizsgált munkáltatók több mint kétharmadánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrei a február vége és március eleje között tartott ellenőrzéseken. A leggyakoribb szabályszegés az illegális foglalkoztatás és a fizetés terén történt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A fizetésekkel kapcsolatos szabálytalanságokon belül kiemelkedik a minimálbér kifizetésének az elmulasztása. A garantált bérminimumot - vagyis a szakmunkás-minimálbért, amelynek összege 89 500 forint - a foglalkoztatók több mint negyede nem fizette ki, ezzel az érintett dolgozók ötödét rövidítették meg - tudósít a gazdasági napilap.

Az ellenőrzés tapasztalatai szerint a munkabér-szabályszegések főként a kereskedelmi vállalkozások körében jellemzők, de nagy a visszaélések száma az építő- és vendéglátóiparban is. Az OMMF közleménye szerint a jogsértések okai többnyire a figyelmetlenségre és a jogszabályok ismeretének a hiányára vezethetők vissza. A munkáltatók többsége ismeri a munkabérre vonatkozó rendelkezéseket, ám a garantált bérminimum előírásaival csak kevesen vannak tisztában.