Nyugdíjba mehetnek a nők 40 év szolgálati idő után

Vágólapra másolva!
Januártól 40 év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők - ezt közölte a Népszavával a Fidesz szakpolitikusa. Iván László kijelentette, a kabinet már döntött ebben a kérdésben, a parlament az őszi ülésszakon szavaz az ügyben.
Vágólapra másolva!

A nők januártól 40 év szolgálati idő után életkortól független nyugdíjba mehetnek - tudta meg a napilap a Fidesz szakpolitikusától. Iván László elmondta, ez az egyetlen olyan konkrétum, ami az idősekkel kapcsolatban már eldőlt a kormányban. Egyelőre azon dolgoznak - mondta, hogy az őszi ülésszakra "korszerű és igazságosabb nyugdíjellátási" koncepciót terveznek.

Közben hitelesítette az Országos Választási Bizottság azt a népszavazási kérdést, amely arra irányul, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj a nyugdíj csökkentése nélkül. A testület ugyanilyen tartalmú országos népi kezdeményezést is hitelesített.

A jelenlegi szabály szerint az kaphat öregségi teljes nyugdíjat, aki legalább 20 évet dolgozott, a minimális szolgálati időért a számított átlagkereset 53 százalékára számíthat. Résznyugdíjra azok az idősek jogosultak, akik 15 évet igazolnak. Ennek összegét a nyugdíjszabály számításai alapján állapítják meg, és nincs mellette minimumgarancia, vagyis az ellátás összege akár sokkal kevesebb is lehet, mint a mindenkori minimálnyugdíj, ami jelenleg 28 ezer 500 forint. Akinek 15 év szolgálati ideje sincs, csak abban az esetben jogosult ellátásra, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori nyugdíjminimum 80 százalékát, egyedülálló esetén a 95 százalékát.