Szexuális zaklatásról számolt be a dolgozók tizede

Vágólapra másolva!
Veszélyes méreteket öltött világszerte a munkahelyi szexuális zaklatás: a Reuters és az Ipsos közös felméréséből kiderül, hogy a világon átlagban minden tizedik alkalmazottat szexre csábította a főnöke. Magyarországon az alkalmazottak hét százaléka mondta azt, szexuális zaklatásnak volt kitéve.
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutatás a világ 24 országára terjedt ki, mintegy 12 ezer embert vontak be a felmérésbe. A felmérés szerint leginkább az indiai dolgozók vannak kitéve szexuális zaklatásnak: 26 százalékuk mondta azt, hogy molesztálták munkahelyén. Svédországban és Franciaországban a legjobb a helyzet, ott a dolgozók három százaléka panaszkodott ilyesmire. Magyarországon az alkalmazottak hét százaléka mondta azt, szexuális zaklatásnak volt kitéve.

Indiát a munkahelyi szexuális zaklatás terén Kína (18 százalék), Szaúd-Arábia (16 százalék), Mexikó (13 százalék) és a Dél-afrikai Köztársaság (10 százalék) követi a szondázás alapján.

Az európai országok közül Olaszország vezet, ahol a megkérdezett beosztottak 9 százaléka panaszkodott arra, hogy főnöke molesztálta.

John Wright, az Ipsos egyik vezetője elmondta, hogy a felmérés alapján főként a 35 év alatti dolgozókat zaklatták szexuálisan a magasabb beosztású kollégák.