Mennyit keres valójában egy benzinkutas?

benzin, benzinkút, üzemanyag, töltőpisztoly
Vágólapra másolva!
Kihalásos alapon lehet bejutni egy-egy megüresedő benzinkutas állásra, a borravaló még mindig jó. A szakma csúcsát az autópályák melletti kutak jelentik, ahol kétszázért számítják be az eurót a külföldieknek. Ünnepnap nincs, és fedezni kell a fizetés nélkül távozók számláját. Mennyi marad havonta a borítékban? Fizetésmustra az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

Még mindig népszerű a benzinkutas szakma, a meg nem hirdetett állásokra is több tucatnyian jelentkeznek - tudtuk meg az egyik fővárosi kútkezelőtől. Ő minimálbérre van bejelentve, amiért havi 15 napot dolgozik, napi 12 órában. Így hivatalosan napi 4500-5000 forintot keres, mellé még körülbelül 5000-10 000 forint borravalót naponta. Elmondása szerint a havi nettó 200 000 forintja nagy biztonsággal megvan.

A borravalót mindenki bedobja a közösbe, amit a műszak végén elosztanak egymás között. Embere válogatja, ki hogyan gyűjt. Van, aki odamegy minden jól szituált nőhöz, van azonban olyan hely is, ahol kötelező mindenkihez odamenni. A jatt attól függ, hogy ki mennyire szereti a munkáját - véli az egyik vidéki nagyvárosban dolgozó benzinkutas. "Ha sokat mosolygok, sok borravaló van, ha nem, nem kapok semmit". Napi átlag ezer autó fordul meg egy kúton, ha csak minden ötödik ad kétszáz forintot, az negyvenezer forint.

"Kutas szakmákból valóban családi házak épültek meg egy év alatt, de a jó világnak 5-8 éve már vége" - mondta egy tizenöt éve kutasként dolgozó férfi. A havi 600-800 ezret főként a kasszások tudták produkálni, különféle trükkökkel (ezekről bővebben itt olvashat). Mára azonban már sok a kamera, a lehetőségek beszűkültek, emellett az embereknek sincs már annyi pénze.

A benzinkutas szakma műveléséhez nem kell extra végzettség, le kell tenni a kútkezelői vizsgát, valamint részt kell venni a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatáson. A kasszásoknak azonban kereskedelmi végzettségre van szükségük.

A törvény szigorítása óta kevesebb az elhajtás

Amióta szigorították a törvényt, nem fordult elő "elhajtás", vagyis fizetés nélküli távozás - mondta az [origo]-nak egy fővároshoz közeli településen dolgozó kutas. Ők előtte is szigorúan vették ezeket az eseteket (melyből havi 1-2 fordult elő), az összeset jelentették az önkormányzatnak, és az megbüntette a nem fizetőket - az már más kérdés, hogy a számla náluk végül nem lett kiegyenlítve. Ezeket a tankolásokat az épp műszakban dolgozók fizetése bánja. Ő úgy gondolja, hogy az elvitt benzin a kutas hibája - véleménye azonban nem általános kollegái között. "Kint kell lenni a pályán, minden gyanús személy mellé oda kell állni, ennyi" - mondta.

A szigorítás előtt több kutas, saját bevallása szerint gyomorideggel ment munkába, hogy aznap épp mennyi benzint lopnak el, amit végül neki kell kifizetnie, mert azt sem a kút üzemeltetője, sem az olajtársaság nem vállalja.

Az egyik legnagyobb hazai olajtársaság kútjain például az a szabály, hogy a kutasnak 0-4 óra között kint kell állni, ha esik, ha fúj, ha mínusz van, ha nincs épp vevő -, hogy megakadályozza a fizetés nélkül végződő tankolásokat. Más kutak úgy oldják ezt meg, hogy éjjel bent van a kutas a shopban, és amikor látja, hogy valamelyik töltőhöz beálltak, megnyitja annak az egynek a csapját.

Augusztus közepén lépett hatályba a közbiztonság javítását célzó törvénycsomag, amely megszigorította, többek között a leggyakoribb vagyon elleni szabálysértések büntetését. Akár 150 ezer forintos pénzbüntetést, vagy elzárást is kaphat az is, aki húszezer forintnál kisebb értékű dolgot lop el. Az elzárással is sújtható szabálysértéseknél az elkövetőt - feltéve, hogy tetten érték - őrizetbe vehetik, és gyorsított bírósági eljárást folytathatnak le ellene.

A benzinkutasok zárt közösséget alkotnak, bejutni nem könnyű. A szakma csúcsa az M1-es, M7-es, M0-ás autópályák melletti kutak valamelyikében elhelyezkedni, az egyik kutas akár napi 80 kilométert is autózna, ha ott tudna munkához jutni. De nem tud, hiába az ismeretség; "nem lép ki senki, üresedés akkor van, ha valaki meghal" - érzékeltette a helyzetet. Itt havi 300-400 ezer forintot gond nélkül meg lehet keresni. A pénz a szokásos mellett az euróváltásból jön össze: az átmentő román, török vendégmunkásoknak 200 forintért váltják az eurót, ha reklamálnak, közlik velük, menjenek a bankba. Gyalog. Az autópályán.

Sok múlik a kút bérlőjének kapzsiságán

Egy vidéken benzinkutasként dolgozó férfi kérdésünkre elmondta, hogy régen, öt-hat évvel ezelőtt még szerette a munkáját, mára viszont elege lett az egészből. Akkor változott meg a helyzet, amikor a nagy olajtársaság kivonult a kútüzemeltetésből, és azt kiadta vállalkozónak. "Nem mindegy, hogy egy nagyvállalat alkalmazottjaként, vagy egy vállalkozó rabszolgájaként dolgozunk" - mondta.

Forrás: AFP
Hétvégén, éjjel, karácsonykor is mosolyogni kell, különben nincs borravaló

Korábban továbbképzésekre küldték őket, kaptak rendesen munkaruhát, karácsonyra ajándékot a családosok gyerekei, a hangulat is jobb volt. "Azóta cafeteria semmi, munkaruha jobb esetben 3-4 évente, a munkavédelmi cipőt pedig magunknak vesszük" - tette hozzá. Úgy gondolja, ha az ember olyan munkáltatót fog ki, aki megbecsüli őt, jó hangulatot teremt, akkor jó munka a benzinkutasé, amivel jól lehet keresni.

Több kutast stresszel az, hogy egyes helyeken a prémium termékekből bizonyos mennyiség eladása kötelező, amit teljesíteni kell. Ha eleget eladnak adott típusból, prémiumot kapnak, ha nem, azért pénzlevonás jár.

Az egyik vidéki kutas azt sérelmezi, hogy a fizetés szempontjából mindegy, hogy piros betűs ünnep, hétvége, éjjel vagy hétköznap van; különösen gyermekei születése után tűnt fel neki, hogy minden karácsonyt a munkahelyén tölt. Egy benzinkutas azért jött el néhány nap után új munkahelyéről, mert főnöke azt kérte, hogy a bére - minimálbérről van szó - felét adja le neki, mondván, "keresse meg a többit".

Részeg randalírozók, pszichológiai tanácsadás, őrző-védők

A kutasok egymásra vannak utalva, akár vészhelyzetet kell közösen kezelniük - mondta egy vidéken dolgozó benzinkutas. Hétvégéken többször előfordul, hogy részegek kötekednek, verekedni próbálnak, amivel szemben együtt kell fellépniük. Volt, hogy kihívták a rendőrséget, aminek az lett a vége, hogy szabadidejükben bírósági tárgyalásokra járhattak (melyre az érintett el sem ment), így azóta ezt már megpróbálják másként elintézni. Van, hogy kiderül, valaki csak ki szerette volna önteni a szívét. Régebben a kutasok pszichológiai tréningekre is jártak, hogy kezelni tudják az ilyen helyzeteket.

A fővárosban nem jellemzőek az atrocitások, ott magánemberek védik a kutat, az egész fel van osztva. Havi 100-150 ezerért bármilyen probléma esetén pár percen belül jönnek - mondta az egyik "shopban" dolgozó fiatalember. Legutóbb éjjel randalírozott ott egy népesebb társaság, ettek-ittak, tankoltak, és nem akartak fizetni. A "magánemberek" megjelenése után kinyílt a pénztárcájuk.

Az [origo] különböző szakmákban elérhető fizetésekről szóló sorozatában már megvizsgáltuk a takarítónők, a bébiszitterek, a taxisok, a kukások, az ápolónők és a pizzafutárok fizetését.