November óta növekszik az állástalanok száma

Vágólapra másolva!
2010 első negyedévéhez képest ugyan csökkent a munkanélküliség az idei első három hónapban, a munkanélküliek száma azonban november óta folyamatosan nő - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az idei első negyedévben az előző éves 11,8 százalékról 11,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon, a munkanélküliek száma így nyolcezer fővel, 490 ezerre csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző hónapokkal összehasonlítva azonban - elsősorban szezonális okok miatt - a munkanélküliek száma tavaly november óta folyamatosan nő, az aktivitási ráta pedig szeptember óta csökken. A munkanélküliség átlagos időtartama 18 hónap, amely közel két hónappal hosszabb az előző év azonos időszakánál.

Szezonális hatások és a feldolgozóipar munkahelyteremtése miatt a foglalkoztatás tavasztól újra növekedhet, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliség csökkenhet - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki így a nyári hónapokra 10,2 százalékos munkanélküliségi rátára számít. Az elemző szerint a munkaerőpiac a következő években jelentős átalakuláson mehet keresztül a kormányzati intézkedések hatására, így a munkaerőpiacról való kivonulás szigorítása (korengedményes nyugdíjazás, rokkantnyugdíjak felülvizsgálata) emelni fogja az aktivitási rátát, ezért a munkanélküliek száma feltehetőleg nem csökken a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan.