[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Franciaországinternetnyelvtudáskülföldi munkaÁllami Foglalkoztatási SzolgálatEURES

Külföldi munka - sokan nyelvtudás nélkül mennének

2006.10.03., 15:47|Utolsó módosítás:2006. 10. 03., 15:47|

Nyílt napon mutatta be az Állami Foglalkoztatási Szolgálat az uniós munkalehetőségeket összegző internetes keresőrendszert. Bár az EURES kínálatában közel 1 millió munkalehetőség várja a külföldieket, a magyarok a megfelelő nyelvtudás hiányában lépéshátrányban vannak. Körképünkből kiderül: sok a diplomás pályázó, azonban külföldön főleg szakmunkásként számítanak a magyarokra.

JÁTSSZ ONLINE!

Az AFSZ délelőtti nyílt napján nem fecsérelik az időt felesleges szóvirágokra: a szolgálat munkatársa tízperces gyorstalpalót tart az EURES internetes kereső rendszeréből. Az előadó annyit még hozzátesz: a külföldi munkát keresők közkedvelt célállomásában, az Egyesült Királyságban jelenleg közel 400 ezer, az EU területén 1 millió betöltetlen állás van. Az érdeklődők előtt laptop, és már indulhat is az online állásvadászat. A nyílt nap mintegy 40 résztvevőjének első körben laptop sem jut: egyelőre prospektusokat lapozgatnak, beszélgetnek, nézelődnek, latolgatják az esélyeket. A nyelveket nem beszélők titkon a szomszéd gépét fürkészik állásajánlatok reményében.

Nyelvtudás nélkül mennének külföldre

Egy középkorú, miskolci autószerelő elárulja: Londontól 200 kilométernyire konkrét állásajánlat várja, lakbérének egy részét munkáltatója finanszírozná. A férfi arról is beszámolt: 11 fontos órabér (kb. 4400 forint) fejében hosszú távon számítanának munkájára, de az angollal egyelőre hadilábon áll, így most a nyelvtanulás számára a legfőbb cél.

Egy negyvenes éveiben járó kohómérnök csak érdeklődik: pillanatnyilag munkanélküli, azért gondolkodik külföldi munkavállalásban. Azt azonban ő is megerősíti: van még mit csiszolni angoltudásán. Egy 26 éves, művelődésszervező diplomáját frissen szerzett fiatal lány  kalandvágyból menne Írországba. Elmondása szerint könnyű fizikai, vagy vendéglátós munkát vállalna: a nyelvet ő sem beszéli.

Akad, aki céltudatosan keres külföldi munkát

Akad olyan jelentkező is, aki céltudatosan keresgél az állásajánlatok között: a franciául felsőfokon beszélő hölgy itthon testnevelést tanít, emellett tornászokat edz és szakmai kapcsolatépítési céllal kalandozna Franciaországban, Grenoble vagy Vichy környékén.  Negyedéves kintléte idejére részmunkaidős, mozgalmas munkakört keres, ami lehetővé teszi számára a szabad jövés-menést, a szakmai tapasztalatcserét.

Tanári végzettséggel vendéglátózna Cipruson

A másik harmincas éveiben járó hölgy jelenleg munkanélküli, vendéglátós munkát keres Cipruson, mert úgy érzi: zsebében tanári diplomával és néhány éves munkatapasztalattal itthon nem fog tudni újra elhelyezkedni. Legszívesebben minőségi, értelmiségi munkát végezne, angolul is tud, de nem lát sok esélyt arra, hogy kelet-európaiként a "tűz közelébe" engedjék.

Elvben az összes közzé tett állás pályázható

Bár kevesen számolnak a lehetőséggel, elvileg az EURES-en közzétett álláslehetőségek mindegyike - nem csupán a szakmunkák - szabadon pályázhatóak. Az álláshirdetéseket nézegetve találkozhatunk olyan ajánlattal, amelyben angol nyelvterületre keresnek külföldi értékesítési csoportvezetőt, a területen szerzett 3 éves tapasztalattal, évi 25 ezer fontos fizetéssel. A kínálatot böngészve az is kiderül: Franciaországban, egyetemi végzettséggel, 5 éves munkatapasztalattal, stabil francia-angol nyelvtudással évente akár 55 ezer eurót is megkereshet egy HR -es munkatárs.     

Jól képzett diplomások jelentkeznek külföldi szakmunkára

Az Euwork munkaerő-közvetítőhöz sok felsőfokú végzettségű fiatal fordul. "A külföldi munkalehetőségekről érdeklődők átlagéletkora 28-30 év. Többségük diplomás, legalább stabil középfokú angol nyelvtudással rendelkező fiatal. Nem ritka, hogy magasan képzett, hazai viszonylatban jól fizetett szakember jelentkezik eredeti végzettségétől eltérő munkakörbe-akár takarításra, egyszerű vendéglátós munkákra itthoni bére többszöröséért. "- jellemzi a külföldre vágyókat Tanay Marcell, az Euwork ügyvezető igazgatója. "A középfokú végzettségűek szívesen mennének, ám többségüket nyelvtudás hiányában el kell utasítanunk" -teszi hozzá.   

Egyesült Királyság, Írország: szakácsot, teherautósofőrt, egészségügyiseket keresnek

Az Egyesült Királyságban és Írországban kelendőek a szakácsok, a teherautósofőrök, a műszaki területeken dolgozók és az idősgondozók. A középfokú végzettségűek is szívesen mennének, ugyanakkor a szakképzettek többsége egyáltalán nem beszél angolul

Legalább egy éves külföldi munkát terveznek

"A tapasztalatok alapján a legtöbb jelentkező 1 éves kinttartózkodást tervez, ám sok külföldön munkát vállaló magyar a végleges letelepedés gondolatával is foglalkozik. A hazatérők-miután hozzászoktak a magas fizetésekhez - nehezen viselik az itthoni alacsonyabb béreket" -fűzte hozzá Tanay Marcell.    

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »