Külföldi munka: magyar bölcsész az angol vendéglátóiparban

Vágólapra másolva!
Miként lehet bölcsészhallgatóként az angol vendéglátóiparban megtalálni a számításunkat? Vágási László példája választ ad a kérdésre. A fiatalember egy hotelben "mindenes": pultos, felszolgáló, recepciós. Szállást és ellátást ingyen kap a tulajdonostól, így szépen tud félretenni. Külföldi munkavállalásról szóló sorozatunk második részében az ő angliai boldogulását mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Vágási László tavaly augusztus óta dolgozik a szigetországban. Az angol-történelem szakos fiatalember egy stevenage-i hotelben "general assistant", azaz mindenes. "A munkakör eléggé összetett: a bárban pultosként, az étteremben inkább felszolgálóként veszem ki a részem a feladatokból. Emellett a hotellel szomszédos idősotthonban - ez az intézmény is a hotel tulajdonosáé - segítek ki a konyhán, mint kitchen porter. Alkalmanként recepciós is vagyok, de inkább éjszaka."

Világot akart látni

László kiutazása nem egy kósza ötlet folyománya, hanem régóta készült rá. "A Szegedi Tudományegyetemen, ahol a tanulmányaimat folytattam, véget ért a hallgatói jogviszonyom - már csak a diplomázás van hátra. Régóta terveztem, hogy az egyetem után azonnal külföldre költözöm, a nyelvtudásomat továbbfejleszteni és világot látni. Mivel leendő végzettségem szerint amúgy is angol-történelem szakos középiskolai tanár vagyok, kézenfekvő volt, hogy első célállomásom Anglia lesz"- adott némi betekintést kiutazása hátterébe László.

Papír helyett a rátermettség számít

László kiérkezve kellemes csalódásként élte meg, hogy az Egyesült Királyságban nem keseríti meg az emberek hétköznapjait a hivatali ügyintézések nehézkessége. "Szokatlan, mindenesetre pozitív tapasztalatként hatott az ügyintézések gyorsasága, egyszerűsége." Ezt például a brit munkaügyi központban is így látta, ahol állást keresett és talált. "Előny az is, hogy itt kint kevésbé koncentrálnak a pályázó végzettségére, a papírokra, inkább a rátermettség számít. Egy-egy munkakör betöltése előtt ezért nem is kell annyi felesleges kört futni, mint Magyarországon."

Szorgalmasnak tartják a magyarokat

A fiatalember úgy érzi, sikerült megtalálnia a közös hangot az angolokkal a kint töltött hónapok során. "Úgy érzem, hogy a munkahelyemen dolgozó angoloknak már egyáltalán nem újdonság a külföldiek jelenléte. A magyar mivoltom miatt negatív diszkriminációval egyáltalán nem találkoztam. Sőt, sokkal inkább pozitív megítélés övezi a kinti magyarokat. Tudják a munkáltatók, hogy jól végezzük a munkánkat, szorgalmasak vagyunk. Ami már annyira nem nyerte el a tetszésemet, az inkább a skótok és a walesiek munkaattitűdje. Tudják, hogy nem muszáj teljes odaadással dolgozniuk, mert enélkül is biztosnak érzik a pozíciójukat. Ez a külföldiekről már nem mondható el. Nekünk továbbra is többet kell letennünk az asztalra, mint a helyieknek."

Havi 600 ezer forint is megkereshető

A fiatalember természetesen azt sem tagadja, hogy az anyagi szempontok sem közömbösek, amikor valaki külföldi munkavállalásra adja a fejét. "Elsősorban a nyelvtanulás miatt éri meg kimenni - és ne felejtsük el, hogy a külföldi munkavállalás az önéletrajzban sem mutat rosszul. Hiba lenne viszont megfeledkezni az anyagiakról. Viszonylag visszafogott életmóddal sok pénzt lehet félretenni, összehasonlíthatatlanul többet, mint például otthon, megegyező munkakörökben. Egy átlagos kereset itt 1400 font körül mozog. (ez a cikk írásakor körülbelül bruttó 425-440 ezer forintnak felel meg - szerk.) Kevés szórakozással és nagy szorgalommal, túlórákkal akár havi 2000 font is könnyedén megkereshető (620 000-640 000 forint) - fehérgalléros munkakörben még több is. Ráadásul nekem szinte kiadásaim sincsenek. Abban a hotelban élek, ahol dolgozom. Reggelit és vacsorát is kapok - a rezsiköltségbe is csak egy jelképes összeggel kell beszállnom. A bentlakásnak az előnyei mellett azért hátrányai is vannak: például a privát szféra hiánya, a sok beugrás és a kevés szabadnap."

Vásároljunk szupermarketekben

Nem mindegy az sem, ki és hol kezdené el külföldi karrierje építését. Egy kisebb városban értelemszerűen kevesebb pénzt emésztenek fel a kezdetek. A főváros költségesebb, de még mindig könnyebb elhelyezkedni, mint a vidéki régióban. "Érdemes szupermarketekben bevásárolni a mindennapi élelmiszerekből. Itt, az angol keresetekhez képest ez viszonylag olcsón, nagyjából havi 200-300 fontból már megoldható. (60 000-90 000 forint.) Ruházkodni is lényegesen olcsóbb. A tömegközlekedés és a legtöbb szolgáltatás már lényegesen többe kerül, mint otthon - a közlekedés legalább havi 100-150 font. (30 000-40 000 forint.) Londonban átlagosan havi 300-400 fontért lehet albérletet találni. (90 000-125 000 forint.) A tapasztalat az, hogy a kint dolgozó magyarok eleinte mindent rögtön átváltanak forintra - később már nem nagyon foglalkoznak ezzel, nem nagyon látják értelmét a viszonyítgatásnak."

Diplomázás itthon, aztán vissza, de már Londonba

László hamarosan hazatér - de csak egy rövid időre, hogy végre lediplomázhasson. "Már csak az egyik szakdolgozatom hiányzik. Ahogy befejeztem, jövök is vissza Angliába, de akkor már Londonban szeretnék szerencsét próbálni."

Takács Gabriella