[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
internetönéletrajz

Látványos elemek az önéletrajzban

2005.11.24., 13:36|Utolsó módosítás:2005. 11. 24., 15:18|

Az interneten fellelhető önéletrajz-sablonok miatt a HR-esek manapság már alig kapnak olyan önéletrajzot, amely egy kicsit is különbözne a többitől. Elsősorban a kreativitást igénylő munkáknál veszi ki jól magát, ha formailag látványossá tesszük cv-nket- legalábbis ez derül ki a megkérdezett szakemberek szavaiból.

"Az önéletrajzok egyedivé tételének számos módja létezik, viszont óvatosan kell bánni az eszközökkel" - figyelmeztetnek a szakértők. "Mielőtt a pályázó nekikezdene cv-je átalakításához, mindenképp gondolja át, a megpályázott pozíció elnyeréséhez valóban szükséges-e előtérbe hoznia kreativitását. Egy grafikusi, informatikusi, designeri állás esetén például érdemes játszani a lehetőségekkel, egy pénzügyi, számviteli pozíciónál viszont már kevésbé ajánlott a túlságosan egyedi önéletrajz" - véli Gyurcsik Réka, a Profi Power HR-tanácsadója.

Maximum egy betűtípus, kétféle szín és betűméret

Ha a pályázó mégis szeretne kitűnni a tömegből, a kreativitást kevésbé igénylő állásoknál leginkább a Wordben készített cv betűtípusával, betűméretével, és a lap színével variálhat. "Maximum egy betűtípus használata ajánlott, színből és betűméretből pedig az már zavaró, ha kettőnél többet használ. Háttérnek lehetőleg ne rikító színeket válasszunk. De a legfontosabb, hogy a cv egységes legyen" - tanácsolja Pusztai Anikó (képünkön), az Asio Személyzeti Tanácsadó Iroda vezetője.

A lap hátterének színét a Formátum/Háttér menüben változtathatjuk meg. A szín a nyomtatási képben nem jelenik meg.

Ha önéletrajz, akkor Word dokumentum

A kifejezetten kreatív állásokra pályázók akár Power Pointban vagy pdf file-ban is elkészíthetik bemutatkozó anyagukat. Mint a szakértők elmondták, a legtöbb állás esetében a Word formátumú önéletrajzot részesítik előnyben, viszont ha kreatív munkakörről van szó, akkor nem probléma a Power Point vetítésben prezentált bemutatkozás.

"Egy pályázó különböző grafikai jelekkel illusztrálta a "személyes adatok", "tanulmányok", "munkahelyek" boxokat, de láttunk már fotósorozattal bemutatott életpályát is. Előfordul, hogy logóval látják el, vagy beillesztik saját honlapjukat. Utóbbi elég hasznosnak bizonyulhat, hiszen önkéntelenül is rákattint az ember" - mondta el Gyurcsik Réka.

Hagyjuk ki a készségek, képességek rovatot

A sablon-önéletrajz mellett további problémaként említették a szakemberek a készségek, képességek rovat egyhangú kitöltését. Mint elmondták, ugyanazon képességek ismétlődnek a legtöbb pályázó CV-jében: jó kommunikációs készség, rugalmasság, stressztűrő képesség.

Pusztai Anikó szerint, ha a pályázó nem tudja néhány szóban példákkal alátámasztani készségeit, akkor gyakorlatilag felesleges felsorolnia. "Nagyon sokan ugyanazokat a dolgokat sorolják fel, ezért ezen a rovaton gyakorlatilag átsiklik a HR-es szeme" - értettek egyet a megkérdezettek.

Készségeinket, képességeinket ajánlottabb a motivációs levélben felsorolni és kihangsúlyozni, kivételt szinte csak azok képeznek, akik felsővezetői vagy különböző speciális készségeket igénylő állásra jelentkeznek.

Használható kétféle szín és betűméret
A háttérszínnel is lehet variálni, de ne legyen rikító
Általában Word formátum
Kreativitást igénylő munkáknál pdf formátumban és Power Point-ban is elkészíthető
Készségek: közhelyes felsorolás helyett konkrét példák

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »