A karrierépítés már a diploma előtt elkezdődik

Vágólapra másolva!
Hamarosan több ezer főiskolás és egyetemista számára kezdetét veszi az utolsó félév. Ekkor sokan még nem foglalkoznak a diplomaosztó utáni időszakkal, inkább szakdolgozatuk megírására és az államvizsgára koncentrálnak. Pedig már ekkor el kell kezdeni a karrierépítést.
Vágólapra másolva!

Aki a diplomaosztó után kezd el foglalkozni azzal, hogyan lehet bejutni egy munkahelyre, milyen elvárásoknak kell megfelelni, ehhez mit kell tenni, sokszor gyötrelmes hónapok elé néz. A munkaadók feltérképezését, az első munkatapasztalat megszerzését legkésőbb az utolsó félévben el kell kezdeni. A cégek ugyanis már a pályakezdőktől elvárják a szakmai tapasztalatot, a nyelvtudás pedig a magától értetődő követelmények között szerepel.

Kapcsolatépítésre is jó a szakmai gyakorlat

Miként lehet munkatapasztalatot szerezni, ha a tanulásra és a diplomaírásra is koncentrálni kell? Erre találták ki a szakmai gyakorlat intézményét, ami segíti a gördülékeny munkakezdést. Szakmai gyakorlat többféleképpen szerezhető: ismerős segítségével, állásportálokon és a tavaszi, őszi egyetemi, főiskolai állásbörzéken. A választásnál fontos szempont, ne szükséges rosszként tekintsünk a gyakorlatra. Olyan céget válasszunk, ahol sokat tanulhatunk vagy később álláshoz juthatunk. Hogy mivel lesz több a hallgató a szakmai gyakorlaton? Megtanulja, milyen csapatban dolgozni, milyen írott és íratlan szabályokat kell betartani egy munkahelyen, milyen idő nyomása alatt felelősségteljes munkát végezni. Nem utolsó szempont a kapcsolatépítés. Ez az időszak hosszú próbaidőként is felfogható, ami a diplomázás után munkaszerződésre váltható.

Készüljünk az állásbörzére

A végzős hallgatók hatékony karrierépítési eszköze lehet a tavaszi állásbörze. Ebben az évben márciusban kezdődik az állásbörze-szezon. A két legnagyobb börzét a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendezi, ahol száznál is több cég állít standot. Ahogyan egy vizsgára, úgy az állásbörzére is készülni kell. Érdemes alaposan feltérképezni a résztvevő cégeket. A nagyobb börzék honlapján részletes lista található a kiállítókról és arról is, hogy milyen lehetőségeket kínálnak. Ajánlott emellett önéletrajzzal érkezni, amelyet személyesen nyújtsunk át a cégek képviselőinek.

Biztos karrierút gyakornoki programmal

Az utolsó éveseket a nagy multik tavasszal vezetői utánpótlásképző, más néven gyakornoki programokkal is várják. Ebben a frissdiplomások a vállalat minden osztályán kipróbálhatják magukat, végül a menedzsmenttel közösen kiválasztják azt a területet, ahol tovább folytathatják a karriert. A program hossza cégenként változó. Léteznek 3 hónapos, fél éves, egy éves, és két éves programok is. A túljelentkezés általában nagy, ám aki bekerül, biztos állással és előrelépési lehetőséggel számolhat.

Nyelvtanulás: ne a papírra hajtsunk

Bár diploma nyelvvizsga nélkül nem szerezhető, mégis előfordul, hogy a hallgatók csak a papírra hajtanak, nyelvtudásuk fejlesztését elhanyagolják. A pályakezdő pozíciók legtöbbjéhez folyékonyan kell kommunikálni írásban és szóban legalább egy idegen nyelven. Nem a bizonyítványt nézik a munkaadók, hanem az azonnal előhívható tudást, ami egy állásinterjún gyorsan kideríthető. Érdemes ezért az utolsó félévben is nyelvórákra járni. Még akkor is, ha már hivatalosan nem kellene. Ha nyelviskolát választunk, érdemes alaposan mérlegelni, mielőtt döntünk. Magyarországon több száz nyelviskola található, a színvonal elég széles skálán mozog. A minősített nyelviskolákról a Nyelviskolák Szakmai Szövetségének oldalán (www.nyelviskola.hu) lehet tájékozódni.

Oroszi Babett