Egyre többen használják az európai önéletrajzot

Vágólapra másolva!
Strukturált, áttekinthető, segít egy tartalmas pályázati anyag összeállításában. Egyebek mellett ilyen véleményeket fogalmaztak meg HR-szakértők az Europass önéletrajzminta értékelésekor. Az EU-s CV-szabvány kapott hideget is, meleget is, összességében azonban a vélemények pozitívak. Tavaly közel százezren töltötték le a mintát - írja a Népszabadság online.
Vágólapra másolva!

"Sok fiatal álláskereső használja az Europass-sablonokat. Főleg olyanok, akiknek nincs még olyan nagy rutinjuk önéletrajzírásban" - mondta Polner Judit, a Kelly Services személyzeti tanácsadó cég értékesítési és marketingmenedzsere. Hozzátette, "a rutinos, többéves tapasztalattal rendelkező szakemberek jellemzően saját maguk írják meg önéletrajzukat, sablon használata nélkül". Véleménye szerint az Europass nagy előnye, hogy egységes, áttekinthető, és jó támpontot ad egy CV megírásához, bár ez csak akkor igaz, ha a pályázó figyelmesen tölti ki, mert a részletesség néha hátrányként jelentkezik. A pályázó könnyen kötelezőnek érezheti azt, hogy rengeteg olyan információt is közöljön, amely a pályázat szempontjából irreleváns. "Ezenkívül a dokumentum szerkesztése nehézkes tud lenni, mert a sablon a Wordben táblázatként kezelendő, és a cellák éshasábok rendszerint elcsúsznak." A Kelly Services tanácsadói szerint legnagyobb hátránya, hogy nem ad teret a személyiségnek, elfed bizonyos készségeket (pl. kreativitás, önállóság, szövegszerkesztő program ismerete, és így a pályázóról alkotott első vélemény is kevésbé személyes.

A CV-minta elfogadottságára jellemző, hogy HR-szoftverben is felbukkan. Zöld Attila, a Perbit HR Magyarország Kft. rendszerszervezője elmondta, hogy az általuk forgalmazott perbit.views HR-szoftverbe beépítették az Europass önéletrajz xml-kezelő rendszerét. Az Europass-formában érkező jelentkezések közvetlenül importálhatók a szoftver toborzáskezelő moduljába.

Tavaly 95 ezren töltötték ki az Europass önéletrajz-mintájának magyar változatát az europass.hu oldalról - írja a nol.hu.