[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésállásbörzeközgazdász

A közgazdász pálya álláskeresői szemmel

2010. 04. 09., 11:24|Utolsó módosítás:2010. 04. 09., 11:27|

Mit csinál egy közgazdász? - tettük fel a kérdést a múlt heti Corvinus-állásbörzén álláskeresőknek. A válaszok között elhangzott: vállalatokat irányít, sok pénzt keres, profitot termel, miközben a társadalmi-gazdasági folyamatok elemzésében is jártas. Mindenesetre a pénzügyi elemzőtől a szállodamenedzserig széles a közgazdász diplomával betölthető köre, és ezzel párhuzamosan a képzési paletta is.

JÁTSSZ ONLINE!

"A közgazdász? Hát gazdálkodik, ez teljesen egyértelmű"- vágja rá magabiztosan Csaba. "Hogy mit lehet kezdeni a közgazdászdiplomával? Tulajdonképpen mindent. Bár inkább humán érdeklődésű vagyok, azért jelentkeztem közgazdász karra és ezen belül marketing szakirányra, mert a közgazdász diploma mégiscsak valahol jolly joker a piacon. Gyakorlatilag minden cégnél hasznát veszik - így persze az elhelyezkedési lehetőségek is kedvezőbbek, mint más végzettségekkel" - válaszolja körkérdésünkre a Corvinus állásbörzéjén Emese.

"Sokat keres és vezető beosztású"

Mit mond erről egy kívülálló? Zsuzsa korábban asszisztensként dolgozott, most éppen állást keres. "A közgazdász sokat keres és vezető beosztásban dolgozik. Már az egyetemen vezetőnek készül. Azért tanul, hogy később irányíthasson - akár egy kisebb csoportot, sőt később egy egész vállalatot is." Hozzáteszi: a közel 12 százalékos munkanélküliségi ráta mellett gyakran neki jut a feladat, hogy megmagyarázza, hogy most épp ezért lehet felvenni olcsón embereket...

A most piacelemző szakos Kati és a gazdaságpolitikát tanuló Anna már árnyaltabban látják a szakmát: szerintük hiba lenne egy kalap alá venni az összes közgazdászt.

Aki profitot termel

"Tulajdonképpen közgazdász diplomát kap majd egy számvitelre specializálódó fiatal és egy gazdaságpolitikus is, viszont mindketten más és más területen fognak dolgozni." Abban azonban mindketten egyetértenek, hogy egy közgazdásznak át kell tudni látnia és meg kell tudni értenie a legfontosabb társadalmi-gazdasági folyamatokat. A közelben nézelődő Gyuri a többiek véleményét még azzal toldja meg, hogy egy eredményes közgazdásznak a folyamatok átlátása mellett a legfontosabb mozgatórugója, hogy mindebből miként tud a lehető leghatékonyabban profitot kreálni a vállalat, és persze emellett saját maga számára is.

Mit kínál a felsőoktatás?

Már a felsőoktatási jelentkezésekből kitűnik a közgazdász diplomát adót szakok népszerűsége. Az első helyen a turizmus és vendéglátás, másodikon a gazdálkodási és menedzsment, míg az ötödiken a pénzügy-számvitel található a felvi.hu statisztikája szerint. A bolognai képzési rendszerben a hallgatók tanulmányaik első 3 évében felsőfokú alapképzést kapnak, ebből az utolsó két félévben választhatnak szakirányt, ezt követheti a 2 éves mesterképzés. 

A gazdálkodástudományi karokon, felsőfokú nappali alapképzésben többek közt gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, valamint turizmus és vendéglátás szakokon lehet tanulmányokat folytatni.

A közgazdaságtudományi karokon alapképzésben többek között alkalmazott közgazdaságtan, gazdaságelemzés, továbbá közszolgálati és emberi erőforrás (HR) tanulmányok folytathatók. Mesterképzésben a hallgató már specializálódhat biztosítási és pénzügyi matematikára valamint gazdasági - matematikai elemző szakokra. Vagy tanulhat közgazdasági elemzőnek, közgazdálkodás és közpolitika szakembernek, esetleg pénzügy szakon.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »