Vágólapra másolva!
Egyetemistáknak tapasztalatszerzést, a versenyszférában megfáradtaknak pedig feltöltődést jelenthet az önkéntes munka - különösen egy külföldi országban. Az ilyen munkának számos formája létezik az adminisztrációs feladatoktól a gyermekek táboroztatásáig. Érdemes ügyesen válogatni, különösen a külföldi önkéntes munkák esetén ajánlatos alaposan utánanézni a közvetítőnek. Hogy vélekedik a nonprofit hátterű álláskeresőkről a versenyszféra? Körképünk az önkéntes munkalehetőségekről.
Vágólapra másolva!

Belföldi önkéntes munkákra az elmúlt évben sok olyan jelentkező volt, akik a válság alatt veszítették el munkájukat - tudtuk meg Farkas Emesétől, az Önkéntes Központ Alapítvány kommunikációs menedzserétől. "Pályakezdők és munkanélküliek is többen jelentkeztek, mert nem akartak otthon ülni, addig sem, amíg nem találnak munkahelyet maguknak. Sok nyugdíjas is jelentkezik, általában őket is a cselekvés iránti vágy motiválja. A pályakezdőknek az önkéntes munka jó befektetés is lehet, mivel tapasztalatot szerezhetnek több területen is. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a végzettségének megfelelő munkát tud végezni, de megszokja a rendszeres munkával járó kötöttségeket és megtanul csapatban dolgozni. Ráadásul a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, de már Lengyelországban és Szlovákiában is, előnyt jelent a cégeknél a kiválasztás során, ha valaki korábban dolgozott, vagy jelenleg is tevékenykedik önkéntesként. A multinacionális vállalatoknál már Magyarországon is hasonlóan pozitívan tekintenek az ilyesfajta tapasztalatra, elköteleződésre."

A versenyszférában önmagában nem pozitívum

Mit mond erről egy munkaerő-közvetítő? "A mi gyakorlatunkban az önkéntes munka önmagában még jelentett előnyt egy munkaadónál sem. Az viszont mindenképpen pozitívum, ha valaki a diákévei alatt nem csak az órákra jár be, nyáron pedig a Balatonban lógatja a lábát, hanem valamilyen munkát is vállal emellett. Nem az a lényeg, hogy ez önkéntes munka, vagy valami más, hanem inkább a fontos az, hogy pályakezdőként már volt része a munkahelyre való bejárásban, a reggeli felkelésben, és a feladatok elvégzésében egy felettes utasításai szerint" - mondta Polner Judit, a Kelly Services személyzeti tanácsadója. "A legtöbbször külföldi önkéntes munkákkal szoktunk találkozni az önéletrajzokban, amelyek a nyelvtudás fejlesztése szempontjából feltétlenül előnyt jelentenek. Itt sem kifejezetten az önkéntes munkán van a hangsúly, hanem a külföldön - akár munkával, akár ösztöndíjjal - eltöltött időszakon, mely alatt az idegennyelv-tudás fejlődik. Ezt multinacionális vállalatok különösen pozitívan értékelik."

"Sajnos a magyarországi munkaadók többsége nem tekint pozitívumként az önkéntes munkára - szemben a nyugat-európai cégekkel" - fogalmaz Farkas Viktória, a Randstad munkaerő-közvetítő munkatársa. Van olyan szakmai vezető, aki a túl sok önkéntességben 'nonprofit attitűdöt' lát, és fél, hogy egy 'kapitalista' környezetben a jelölt nem feltétlenül érzi jól magát hosszú távon." Hozzáteszi: szerencsére mutatkoznak pozitív előjelek a megítélésben. Például idegen nyelvű pozícióban, ügyfélszolgálaton, hiszen a pályázó anyanyelvi környezetben sajátította el a nyelvet; a közvetítők számára a jelölt proaktivitását mutatja.

Állatvédelemtől gyermektáborig

Az önkéntesek kiválasztása a fogadószervezeteknél hasonlóan folyik, mint a normál munkaerő kiválasztás. "Jelenleg is sokféle önkéntes lehetőség található a weboldalunkon lévő adatbázisban. Van kulturális, egészségügyi, állatvédelmi területeken végezhető önkéntes tevékenység is. Ezeken belül vannak szaktudást - például informatikai, vagy pénzügyi, vagy nyelvtudást igénylő lehetőségek és vannak olyanok, ahol elegendő a lelkesedés és az elköteleződés is, ilyenek lehetnek például a különböző gyerektáborokban végezhető önkéntes munkák. A kiválasztás során ugyanúgy át kell esni egy "felvételi" beszélgetésen, mint a normál munkahelyek esetében, itt leginkább a pályázó motivációjára kíváncsi a fogadószervezet" - számolt be a gyakorlatról az Önkéntes Központ Alapítvány kommunikációs menedzsere.

Aki a franciáknál és Kambodzsában is megfordult

Simon Imre egy évet töltött Franciaországban önkéntesként, ahol egy kisváros (Redon) mozijában dolgozott. "Akkor fejeztem be az egyetemet és szükségem volt egy kis időre, amíg kitalálom, hogy mihez szeretnék kezdeni. Angliába szerettem volna menni, - mivel angol nyelv és irodalom szakon végeztem - de mivel a legtöbben oda pályáztak, így más célpont után kellett néznem. Az angolon kívül még franciául tudtam egy keveset, ezért döntöttem végül Franciaország mellett" - számolt be a 28 éves fiatalember, aki mint mondja, ezzel a lehetőséggel az anyagiakat leszámítva jobban járt, mint a külföldön munkát vállaló ismerősei. "A munkámért cserébe a program állta az útiköltséget, a szállást, az étkezést, a kinti közlekedés költségeit, egy nyelvtanfolyamot, valamint ezen felül kaptam még némi zsebpénzt is. A szállás egy bérelt lakásban volt, ahol két másik önkéntessel laktam együtt úgy, hogy mindenkinek volt saját szobája. Akik külföldre mennek dolgozni, azok tudtommal több pénzt keresnek, de ami számomra sokkal fontosabb, hogy messze nem élnek ilyen kellemes körülmények között. Hiszen Franciaországban az is jellemző, hogy az önkénteseket befogadják a helyiek, így többet lehet velük érintkezni, ami a nyelv gyakorlása és személyes kapcsolatok kialakítása szempontjából mindenképpen pozitív."

A fiatalember hazaérkezése óta annál a szervezetnél dolgozik, akiknél akkoriban az önkéntes munkára pályázott. "A kinti munkatapasztalatomból, például a mozijegy eladásból közvetlenül nem kamatoztatok itthon sokat, de a külföldi környezetben eltöltött fél év nagyon sokat jelentett, amit nyelvtudásomon és az élethez való hozzáállásomon is érzek" - mondja Simon Imre, aki azóta is utazott külföldre önkéntesként. "Tavaly három hónapot töltöttem Kambodzsában, ahol környezetvédelmet tanítottam helyi középiskolásoknak. Itt a repülőjegyet és a biztosítást állta a küldő szervezet, ezen felül még kaptam némi zsebpénzt is, amiből a szállásomat ki tudtam fizetni. Az étkezéseket és a kinti közlekedést magamnak kellett megoldanom, de még így is nagyon megérte. Egyrészt hasznosnak érezhettem magam, másrészt azzal, hogy eljutottam Ázsiába, egy régi vágyam teljesült."

A mediterrán országokat szeretik a magyarok

Salamon Judit, a Mobilitas Országos Ifjúsági Szolgálat szakreferense elmondta, hogy a külföldi önkéntes munkára való jelentkezésnek csak korhatári megkötése van. "Fiataloknak szóló programról lévén szó, 30 év a felső korhatár. Ennek megfelelően a többség érettségi után, vagy a felsőfokú tanulmányai alatt pályázik külföldi önkéntes munkára. A jelentkezéshez sem végzettség, sem nyelvtudás elvileg nem szükséges, de egy alapfokú angol nyelvismeret nem árt, ha van. Egy évben átlagosan kétszázan utaznak tőlünk önkéntesként külföldre. A fiatalok legnépszerűbb célpontjai a mediterrán országok, mint Spanyolország, Olaszország, Franciaország, de sokan nyelvtanulás miatt az angol és német nyelvterületeket részesítik előnyben. Egyébként ma már a világ szinte bármely országába el lehet utazni önkéntesként." Salamon Judit hozzátette, hogy az általuk kiközvetített önkénteseknek a Fiatalok Lendületben Program állja az utazást, a szállást, az étkezést, a biztosítást és némi zsebpénzt is.

Nem minden az, aminek látszik

Érdemes azonban alaposan utána érdeklődni a feltételeknek, mert nem minden önkénteseket közvetítő szervezet tartja meg azt, amit a jelentkezőknek korábban megígért. "Kaptunk panaszos leveleket olyanoktól, akik abban a hitben indultak útnak, hogy Afrikába mennek önkéntesnek, de még a kiutazás alatt megálltak egy "rövid" időre Hollandiában. Ott azt mondták nekik, hogy egy kicsit még ott kellene dolgozni, hogy megkeressék az afrikai repülőjegyre a pénzt, de ha az megvan, akkor már mehetnek is. Természetesen ezután is csak a folytonos ígérgetéseket hallgathatták, és végül volt olyan, akinek nem sikerült elutaznia Afrikába segíteni, ahova eredetileg készült" - mesélte a nem túl pozitív történetet Farkas Emese. "Sajnos ezeket a szervezeteket mi nem tudjuk kiszűrni, de a honlapunkon található külföldre közvetítő szervezeteket szívesen ajánljuk."

Hol lehet önkéntes ajánlatokat találni?
Magyarországi önkéntes munkák az Önkéntes Központi Alapítvány honlapján: www.oka.hu
Külföldi önkéntes lehetőségek a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat oldalán: www.mobilitas.hu
Európai Önkéntes Központ: www.cev.be

Dorofejev Tamara