Kirúgás a slágertéma a Jogpont Hálózatnál

Vágólapra másolva!
Kilenc hónap alatt 14 ezren fordultak jogi segítségért a februárban uniós pénzből létrejött Jogpont Hálózathoz. Az ország 145 településén elérhető ingyenes szolgáltatást a legtöbben jogtalannak vélt elbocsátás miatt vették igénybe. A munkajog mellett társadalombiztosítási és vállalkozási kérdésekben is lehet tájékozódni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniós forrásból létrehozott projekt keretében az ország 145 pontján létesítettek Jogpontokat, ahol jogász szakértők válaszolnak az érdeklődőknek munkajogi kérdéseikre. A Jogpontokon ingyen tájékoztatják a munkaadókat és munkavállalókat is. Dr. Sohajda Zsuzsanna, a Közép-Magyarországi Jogpont Hálózat projektmenedzsere elmondta, hogy fő céljuk, hogy kellő mennyiségű és minőségű információval lássák el a hozzájuk fordulókat. "Főleg tanácsokat szoktunk adni a Jogpontokhoz fordulóknak, hogy tudják mit tehetnek és mit kell tenniük egy adott helyzetben. Ha szükséges elirányítjuk őket más szervezetekhez, de jogi képviseletet is tudunk ajánlani."

2009 februárjától novemberig mintegy 14000 ügyfél kereste fel a Jogpontokat. A legtöbben a nyugat-dunántúli, az észak-alföldi és a közép-magyarországi régióban fordultak a szolgáltató pontok jogászaihoz.

A többség felmondás után érkezik

A munkajogi tanácsadásokon belül a leggyakrabban (40 százalék) a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésekről esett szó. A munkaviszony létesítésével (pl. munkaszerződés véleményeztetése), a munkaszerződés módosításával (a munkáltató kezdeményezésére csökkentik a munkaidőt és/vagy a munkabért), illetőleg a munkaidővel és a munka díjazásával összefüggésben az esetek 5-10 százalékában nyújtottak segítséget a jogászok.
A munkaviszony megszüntetésével összefüggő tanácsadások számából és a jogászi kommentárokból arra lehet következtetni, hogy alacsony szintű a jogkövetési fegyelem ezen a területen, különösen az igazolások kiadása tekintetében munkáltatói oldalon.

Dr. Sohajda Zsuzsanna elmondta naponta találkoznak munkaadói jogsértésekkel. A legtöbb valószínűsíthető jogsértés a munkaviszony megszüntetésekor történik. A legáltalánosabb, hogy felmondás után nem adják ki a dolgozó kilépő papírjait és emiatt a munkavállaló még álláskeresési támogatásért sem tud folyamodni. Ezután a munkaidőre és díjazására, valamint a munkabér általános kérdéseire, a költségtérítésre és a szociális támogatásra vonatkozó ügyekben állapítottak meg leggyakrabban szabálytalanságokat a jogászok az ügyfelek elmondásai alapján.

Az ajánlott munkaszerződést is meg lehet mutatni

Számos kérdés érkezik a munkaszerződés aláírása előtt is. Sokan a munkáltató által tett szerződési ajánlatot vitték el a Jogpontra, hogy azt még aláírás előtt értékeljék a jogászok. Az ilyen előzetes tanácsadás fontos lehet a későbbi konfliktusok megelőzésében. A munkaszerződés módosításánál szintén kikérik a tanácsadók véleményét.

Dorofejev Tamara