Felmondás, szabadság, pótlék - a munkajogász válaszolt

Vágólapra másolva!
Lehet-e munkaidőn kívül munkahelyi gyűlésre berendelni a dolgozót? Jogszerű nyári leállásra hivatkozva fizetés nélküli szabadságra küldeni a munkavállalókat? Többek között ilyen kérdések érkeztek az utóbbi két hétben Dr. Sipos Márta munkajogi szakértőnkhöz. Válogatásunk néhány tanulságos esetből.  
Vágólapra másolva!

Mennyi szabadság jár?

Július végéig próbaidőn vagyok, május elején kezdtem el dolgozni mostani munkahelyemen. Mennyi szabadság jár nekem erre az évre? 34 éves vagyok.

Dr. Sipos Márta: A munkaszerződés mellett köteles a munkáltató egy tájékoztatót is kiadni, abban benne kell lennie a szabadságra vonatkozó szabálynak is. Az Mt. 131.§ szerint Önnek 24 nap jár időarányosan, vagyis az adott munkaviszonyban eltöltött hónapok alapján 8 hónap után 16 nap az idei szabadsága.

Harc a felszámolóval - megéri?

Érdemes-e egy felszámolás alatt álló céggel pereskedni? Ugyanis ahogy a munkahelyemen kiderült, hogy terhes vagyok, rendkívülivel ki akar rúgni a felszámoló. Mit tegyek?

Dr. Sipos Márta: A felszámolási eljárás alatt védett, felmondani nem lehet. Ha azonban a felszámolás befejeződik, úgy fog megszűnni a jogviszonya, hogy az nem jár felmondási idővel, és nem biztos, hogy lesz, aki a végkielégítést vagy esetleg nem lesz miből - kifizesse. Egyeztessen a felszámolóval és próbáljon meg közös megegyezést elérni.

Jár-e segély, ha közös megegyezéssel rúgnak ki?

Jár-e munkanélküli járadék akkor is, ha közös megegyezéssel (a munkáltató kezdeményezésére) kell elmennem a munkahelyemről, vagy csak akkor, ha a munkáltató mond fel rendes felmondással?

Dr. Sipos Márta: Először álláskeresési juttatás jár, akkor, ha Ön próbál munkahelyet találni és ezt igazolja is. Azt követően természetesen a jogviszony hosszától függően jár a munkanélküli ellátás.

Főállású anyaság - fel kell mondanom?

Jelenleg 3. gyermekemmel vagyok otthon gyesen. Ha kihasználnám a főállású anyaság intézményét, akkor fel kell-e mondanom, vagy ezen idő alatt lehetek a munkahelyemen fizetés nélküli szabadságon.

Dr. Sipos Márta: A névből következően nem lehet jogviszonyban, ha főállású anyaként akar juttatásban részesülni.

Megúszni a felmondási időt...

Van egy közalkalmazotti állásom 8 órában már 2,5 éve, határozott idejű szerződéssel. Kaptam egy nagyon jó álláslehetőséget, ahol megszabták hogy mondjuk augusztus 1-tol kezdjek ott. Hogy intézhetném el ezt hogy ne kelljen a felmondási időt a 30 napot ledolgozni? Kötelezhet rá a munkáltató?

Dr. Sipos Márta: A törvény kötelezi arra, hogy ha nem tud közös megegyezéssel távozni, Ön mondjon le és a lemondási időt le kell dolgozni.

Veszélyes munkahelyen - jár a pótlék?

Fertőzésveszélyes munkahelyen dolgozunk, elhullott állatok begyűjtésével (szállítás, átrakás, tárolás) foglalkozunk. Kérdésem: veszélyességi pótlék jár-e? Milyen jogszabályra hivatkozzam?

Dr. Sipos Márta: A munkavédelmi törvény és a munka törvénykönyvének 145. paragrafusa a hivatkozás alap, de a munkavédelmi felügyelet minden részletre kiterjedően tud vizsgálatot folytatni és intézkedni.

Nyári leállás: fizetés nélküli szabadságra küldenek

A cégnél úgy néz ki, hogy 5 hét leálláson gondolkoznak, és azt akarják, akinek szabadsága van, most vegye ki. Akinek nincs annyi, fizetés nélküli szabadságra küldenék. Akinek nem tetszik, felmondhat ez a válasz. Kérdezem Öntől, mi a jogi álláspont ebben a helyzetben?

Dr. Sipos Márta: A szabadság kiadásáról előzőleg legalább egy hónappal előbb kell értesíteni a munkavállalót, különben szabálytalan a kiadása (kivéve, ha Önök kérik a kiadását). A munka törvénykönyve az állásidőre juttatást ír elő, vagyis a fizetés nélküli szabadság e helyett szabálytalan, rendeltetésellenesnek minősítheti a bíróság vagy a munkaügyi felügyelet.

Gyűlés munkaidőn kívül - szabályos?

Munkáltatóm rendszeresen, munkaidőn kívül tart meg minden gyűlést, balesetvédelmi oktatást. Ezt ad hoc szerint hirdetik ki. Például holnap a délutános műszaknak 12 órára be kell jönnie, a megjelenés mindenki számára kötelező. Kihangsúlyozzák hogy aki nem jelenik meg, annak fegyelmivel honorálják a távollétét. Ez jogos-e, hogy munkaidőn kívül köteleznek ilyenekre bennünk?

Dr. Sipos Márta: A munkaidő-beosztás szabályait az Mt. (munkaidő fogalmát az Mt. 117.§-a ) 119.-121.§ tartalmazza. Más okból kötelező megjelenést elrendelni nem lehet és főleg nem ilyen módon. Kérjék a munkaügyi felügyelet eljárását...

Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást. Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta. TOVÁBB >>>