[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországEuropassEurópai Unió

EU önéletrajz-minta: húszezren töltötték le Magyarországról

2006.07.20., 10:01|Utolsó módosítás:2006. 07. 20., 10:01|

Egy éve jelent meg végleges formájában az Európai Unió által kifejlesztett cv sablon, az Europass önéletrajz, mely több formátumban, online is kitölthető. A minta felépítéséről, fogadtatásáról, felhasználási lehetőségeiről Gáspár Mónával, a Nemzeti Europass Központ projektvezetőjével beszélgettünk.

Forrás: [origo]

A minta

JÁTSSZ ONLINE!

- Személyzeti szakemberektől az Europass önéletrajzra vonatkozó kérdésünkre általában az a válasz érkezett, hogy körülbelül húszból egy cv készül a brüsszeli minta alapján. Mi lehet az oka, hogy az álláskeresők többsége még más formátumú önéletrajzot küld?

Gáspár Móna: Meg kell szoknia a piacnak a sablont: a HR-eseknek és az álláskeresőknek egyaránt. Adataink azonban azt mutatják, hogy egyre többen töltik le maguknak. Az utóbbi egy évben Európa-szerte 500 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, a magyar Europass oldalról pedig húszezren. Kaptunk több pozitív visszajelzést a személyzeti munkatársak részéről: áttekinthetőnek, jól strukturáltnak tartják.

- Miért válasszák az álláskeresők ezt a sablont? A cv felépítése általában hasonló: személyi adatok, munkatapasztalat, iskolák stb. Mit "tud" az európai sablon?

Gáspár Móna: Az Europass cv több éves európai fejlesztés eredménye, amely segíti a pályázót, hogy a lehető legtöbbet leírja képességeiről, tudásáról, szakmai múltjáról.
A HR-es számára pedig azt az előnyt jelentheti, hogy hozzászokik egy sablonhoz, amelyben az idő előrehaladtával egyre gyorsabban kiigazodik. Most ahány pályázó, annyiféle önéletrajz, struktúra, felosztás. Egységes formátum esetén könnyebb a pályázatok feldolgozása.
A HR-esek gyakran panaszkodnak, hogy keveset tudnak meg egy pályázó szakmai múltjáról. Sok álláskereső abba a hibába esik, hogy csak a munkahely nevét és az ott dolgozás időtartamát írja le. Az Europass sablonban az egyes munkahelyek bejegyzésénél külön kérdés vonatkozik a főbb tevékenységre, a feladatkörre. Ezzel tovább javítható az önéletrajz minősége.
Szintén előnye származhat a pályázónak, hogy a sablon 25 európai nyelven elérhető. Ha a munkáltató angol, német vagy más nyelvű cv-t kér, az adott nyelvű sablon alapján könnyű az összeállítás. Ez egy lehetőség, nem kötelező.

- A "Tanulmányok" rovatnál viszont feleslegesnek tűnik, hogy a tantárgyakról nyilatkozzon az álláskereső. Főleg, ha már sok éve végzett.

Gáspár Móna: Akkor azt a rovatot törli, üresen hagyja. Általánosságban igaz, hogy bármely olyan rovatot, amit nem érzünk fontosnak, kihagyhatunk, és az online kitölthető verzióban az üresen hagyott  rovat számítógépre mentve nem is látszik. Gyakori például, hogy az Egyéni készségek, kompetenciák részt is kihagyják a pályázók. A cv-hez fénykép is csatolható, de ez sem kötelező. 

- A megkérdezett HR-esek - amellett, hogy nagyon jól strukturáltnak és áttekinthetőnek  tartották a mintát -, a Nyelvtudás résznél jelezték aggályaikat. Túl sok a szintmegjelölés, ráadásul mindez hat fokozatú skálán történik.

Gáspár Móna: Az Europass önéletrajz nyelvtudásról szóló része az Európában hivatalos szintmegjelöléseket tartalmazza A1-től C2-ig (alapszinttől mesterfokig). Magyarországon valóban kevéssé ismert, ám nem nehéz megtanulni. Úgy vélem, egy pályázó nyelvtudásáról sokkal árnyaltabb képet kaphatunk egy hat fokozatú mércén, mint a társalgási vagy tárgyalási szintű megjelöléseknél. Ráadásul ez a szintezés külföldről érkező pályázók esetében is jól beazonosítható, mivel a mérce európai.
Amennyiben gond merülne fel a szintek értelmezésével, minden cv-hez csatolható egy a szintek azonosítását segítő alapos szöveges magyarázat. Ez a pályázóknak is hasznos tipp a kitöltéshez. A szinteket és azok részletes leírását tartalmazó táblázat honlapunkról letölthető azoknak is, akik egyébként nem akarják a dokumentumot kitölteni.
Persze a kiválasztást végző szakemberek elsősorban az állásinterjún győződnek meg a nyelvi kompetenciáról. Egy alapos szintmegjelöléssel azonban már az írásbeli szakaszban kiszűrhetőek a mércét meg nem ütő jelentkezők, így felesleges interjúk is megspórolhatóak.

- Miről árulkodhat még egy Europass cv?

Gáspár Móna: A jelölt számítástechnikai ismereteiről is. Aki ellátogat az oldalunkra, letölti és kitölti a mintát, elmenti .doc, .pdf, vagy .html formátumban, és így küldi el a HR-esnek, máris jelzi, nem áll távol tőle a számítástechnika, tud online dolgozni.

Karácsony Zoltán

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »