[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkaidőmenedzsermunkahelyarany

Mielőtt munkahelyet választunk - tippek a jó döntéshez

2006.10.10., 10:12|Utolsó módosítás:2006. 10. 10., 10:12|

Nem mind arany, ami fénylik az álláskeresésben sem. A kötetlen munkaidő hétvégi munkát is takarhat, a menedzseri pozíciómegjelölés pedig sokszor végrehajtói tevékenységet jelent. Gyanús lehet még az irreális bérajánlat, a felületes munkaerő-kiválasztás, a kevés konkrétum. Amit tanácsos megkérdezni, mielőtt elfogadjuk az állásajánlatot.

Joó Zsuzsanna karriertanácsadó

JÁTSSZ ONLINE!

A konkrét állásajánlatokat elfogadásuk előtt célszerű alaposan átgondolni. A legtöbb munkakereső ugyanis az eredményes állásinterjú után hibázza a legnagyobbat, amikor nem kérdez rá a részletekre. "Az álláskeresők nagy részét könnyű elkápráztatni jól csengő bérajánlattal, titulussal. Ebben a helyzetben sokan nem tájékozódnak körültekintően"- összegzi tapasztalatait Joó Zsuzsanna karriertanácsadó.

Pontosan tisztázni kell az elvégzendő feladatokat

Mindig tisztázni kell a megbízás részleteit, az ellátandó feladatokat, az új munkatárs titulusát, szerepét a cégnél. "A hidegzuhany gyakran akkor éri az új kollégát, amikor a munkaszerződés aláírása után szembesül vele: kedvező fizetése fejében vállára kell vennie a cég több éves, megoldatlan problémahalmazát, noha erről szó sem volt.

Az előzetes megbeszéléseken tisztázni kell: miért pont őt választották? Csoportosan, segítséggel, vagy egyénileg kell-e majd megoldani a felmerülő problémákat, milyen kihívásokra számíthat a leendő munkáltatónál? Az álláskereső ilyenkor nyugodtan elkérheti a munkaszerződés tervezetét, a munkaköri leírást is." 

Fel kell térképezni a cég jövőképét

 "Okot adhat az aggodalomra, ha a munkáltató nem hajlandó konkrét válaszokat adni a kérdésekre, esetleg azzal érvel: a feladatkört majd később, közösen határozzák meg. Ezekben a helyzetekben gyakran arról van szó: a cég olyan rossz állapotban van, hogy vezetőik a helyzet függvényében készítenek válságmenedzsment terveket. Az álláskereső számára egy ilyen munkahely nem feltétlenül jó választás. Az állásajánlaton gondolkodó arra is kérdezzen rá: várhatóan milyen projektekben vesz majd részt, milyen irányba halad a cég? Ebből következtethet a hosszú távú kilátásokra, a cég jövőképére, pozíciója stabilitására.
 
Gyanús: hétvégi munka, irreális bérajánlat

A szabadság, a munkaidő témája ugyancsak megkerülhetetlen. A munkakeresőnek még időben ki kell derítenie: elvárja-e a munkáltató a hétvégi munkát, és ha igen, milyen gyakorisággal. Amennyiben a munkáltató megkerüli a kérdést, nem ad egyértelmű választ -szintén jelzésértékű.
Az állásinterjúk alapján is lehet szelektálni a munkát kínáló cégek között: ahol nem kérnek referenciát vagy irreálisan magas havi bért kínálnak - kivéve bizonyos hiányszakmákat -jó, ha óvatos a munkavállaló. 

A cég "márkaneve", tréningei jó támpontok

A cég "márkaneve" döntő szempont lehet, ha több állásajánlat közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. "A határozott karriertervben gondolkodók számára az ideális megoldás a multinacionális vállalat - akkor is, ha feltörekvő, ám ismeretlen cég csábítja kedvező kondícióval. A munkahely kiválasztásánál érdemes kideríteni: kínálnak-e rendszeres szakmai tréningeket, továbbképzési lehetőségeket a dolgozók számára? Amennyiben igen, érdemes elfogadni az állást - akkor is, ha máshol kedvezőbb fizetési feltételekkel, ám szakmai tréningek nélkül képzelik el a közös munkát. A munkába állás előtt nem árt tudni: későbbiekben a jó nevű cég, a szakmai tréning rendkívül jól mutat az önéletrajzokban.  

A távol eső munkahely már meggondolandó

Az idő pénz, így érdemes átgondolni: könnyen megközelíthető a kiszemelt munkahely? Aki a kedvezőbb fizetés vagy egy ígéretes szakmai lehetőség fejében hajlandó a hosszabb utazásra, nem árt, ha tisztázza: hozzájárul-e a cég a munkába járás költségeihez, és ha igen, milyen mértékben? Biztosít-e a munkáltató céges autót a munkába járáshoz, vagy sajátot kell használnia? A tanulmányaikat munka mellett folytatók, a kisgyermekes szülők jól teszik, ha alaposan megfontolják, dolgoznának-e távol az otthonuktól. A messzebb dolgozóknak számolnia kell a baleset, útépítés esetén használható "menekülő útvonalakkal", kerülőutakkal is-amennyiben ezek hiányoznak, célszerűbb közeli munkahelyet választani...   

 Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »