Karrier-fitness: új szakma született?

Vágólapra másolva!
Ügyes marketingfogás vagy egy új szakma születése? Még nehéz eldönteni melyik megközelítés áll közelebb a valósághoz, amikor egy amerikai "coach" (tréner) kezdeményezését vesszük nagyító alá. Malcolm Munro "karrier-fitness" órákat kínál egy Washington melletti város edzőtermében. Pontosabban fizikai edzést és álláskeresési tanácsadást egy csomagban. A hazai karrier-tanácsadó kétkedve fogadja az ötletet, ám elismeri, a rendszeres sport javítja az álláshoz jutás esélyét.
Vágólapra másolva!

Új trend van elterjedőben az USA-ban, mely szerint valaki lehet egy személyben személyi edző és karrier tanácsadó is. A jelenségnek már neve is van, találóan career-fitness. Az erre szakosodott trénerek nem csak edzést vezetnek, hanem a csoportnak vagy az egyénnek álláskeresési tanácsokat is adnak. Az egyik ilyen fitnessterem, a Washington melletti Bethesda városában található.

"Egy állás megszerzéséhez száz százalékos erőbedobás szükséges. Ez azt jelenti, hogy ki kell bírni kellemetlen, kényelmetlen dolgokat, éppen úgy, ahogyan ez edzésen történik" - magyarázza Malcolm Munro. A filozófia alapelve továbbá, hogy a sport megtanít arra, hogy átlépjük saját határainkat, erősíti az akaraterőt, és olyan dolgokra is képessé tesz, amit előre nem gondoltunk volna. Ez rendkívül fontos az álláskeresésben, ugyanis itt is saját magunkat kell legyőzni, és a kudarcok és elutasítások után is folytatni kell a küzdelmet. Az edző az eddigi ügyfelek tapasztalatait összegezve elmondta, a résztvevők feltöltődtek energiával és kikerültek az önsajnálatból. "Minél keményebben edz az ember, annál erősebb, magabiztosabb és pozitívabb lesz az állásinterjún" - vallja. "Ha valaki nem érzi magát jól a bőrében, az gyorsan kiderül az állásinterjún is, pedig ott éppen azt kellene sugallani, hogy mi vagyunk a tökéletes választás az adott pozícióra."

Kinézet és küzdőszellem: a sport hozadéka

A magyar karrier-szakember részben egyetért Malcolm Munro ideológiájával, miszerint ahogy edzés közben legyőzzük magunkat, úgy kell legyőznünk magunkat az álláskeresés során is. "Javíthat egy ember önértékelésén az, ha úgy érzi, amit a saját testével meg tud csinálni, azt véghez tudja vinni máshol is" - mondja Szatmáriné dr. Balogh Mária.

A Convictus-Consult Kft. ügyvezetője egyetért azzal, hogy van kapcsolat a sport és az álláskeresés között, de abban már kevésbé hisz, hogy ezt ilyen formában lehetne összekapcsolni. "Kapcsolódási pont lehet, hogy állásinterjún nagyon fontos a megjelenés, tehát nem mindegy, hogy néz ki a jelentkező, továbbá egy 120 kilós ember a munkahelyi terhelést sem bírja úgy, mint a vékonyabbak. Ezek különösen az USA-ban fontosak, mert az amerikai társadalom rendkívül el van hízva" - magyarázza a karrier-tanácsadó. "A másik fontos dolog az úgynevezett "coping", ami a megküzdési mechanizmusokat jelenti egy bizonyos stresszhelyzetre. Ebben segítséget nyújthat a sport az álláskeresés során."

Egy testedző kevés a karrier-tanácsadáshoz

A karrier-szakember szerint azonban nem lehetséges az, hogy egy személyi edző hatékony segítség legyen a karrierépítésben. "A karrierépítés komplex dolog, amihez elengedhetetlen a megfelelő háttértudás. Úgy vélem, hogy egy személyi edző viszonylag ritkán rendelkezik ezekkel a képességekkel. A karrier-tanácsadáshoz szükséges pszichológiai végzettség, és a munka során számba kell venni rengeteg egyéni és szakmai tényezőt, mint például család, érdeklődési kör, egyéni képességek, stb. Ehhez nem elég testedzőnek lenni. A karrier-tanácsadás és a személyi edzőség két külön szakma, melyekhez szakértelem szükséges" - mondja.

Ennek ellenére a személyi edzőnek is megvan a maga helye az álláskeresésben. "Természetesen egy tréner is hozzá tud járulni a sikeresebb álláskereséshez, de ez kimerül a pályázó külsejének és megjelenésének javításánál. Volt olyan ügyfelem, akit én magam küldtem el orvosi vizsgálatra és személyi edzőhöz, mert 150 kilót nyomott, és így még egy meglévő állást is nehéz megtartani, nemhogy újat találni" - mesélte a karrier tanácsadó. A tanácsadó véleményének ellenére edzőtermek karrierszakember alkalmazásával megteremthetik a megfelelő szakmai hátteret.

Az igazsághoz tartozik, hogy Malcolm Munro főállásban karrier-tanácsadó, már a múltban is vállalati közép- és felsővezetők elhelyezkedését segítette és mellette tanulta ki a fitnessedzői szakmát.

A munkanélküliség ártalmas

A sport jótékony hatásait a Convictus-Consult Kft. tanácsadója sem vonja kétségbe, sőt az álláskeresés során kifejezetten a hasznunkra válhat a mozgás. "A munkanélküliség első hónapja az önrehabilitációról szól, ekkor még bizakodnak az álláskeresők, hogy hamar találnak mást. Majd ezután minden egyes munkanélküliként eltöltött nap egyre károsabb és általában körülbelül fél év után teljesen szétesik az egyén életstruktúrája. A fontosságérzés hiánya miatt jelentősen csökken az ember önértékelése, és a munkanélküli elkezd "tunyulni". Ezek sokszor étkezési zavarokhoz és más betegségekhez vezetnek, ezért féléves semmittevés után nagyon nehéz valakit kiszedni a munkanélküliségből. Ezeknek a hatásoknak a csökkentésében segíthet a rendszeres sport, amely szervezetté teszi az embert. A rendszeres testmozgás azon kívül, hogy szinten tartja az egyén fizikai állapotát még a kapcsolatok és a társasági élet fennmaradásában is segíthet" - számolt be tapasztalatairól Szatmáriné dr. Balogh Mária.

Jó ötlet, de a hitelességnek vannak határai

Czanik Balázs fitnessedző már hallott az új kezdeményezésről. Ha itthon is teret nyerne a karrier-fitness, akkor ő nagyon szívesen részt venne a programban, de csak bizonyos megkötésekkel. "Szerintem ez az egész csak úgy hiteles, ha valaki a fitness területén szeretne elhelyezkedni. Ilyen esetem nekem is volt, nem is egy embernek segítettem már álláshoz jutni a sport és rekreációs szektorban."

A fitnessedző véleménye szerint a sport testre és lélekre ható jótékony hatásain kívül az önéletrajzban is jól mutat. "Szerintem a sport nagyon fontos, ha én cégvezető lennék és embert keresnék, biztosan értékelném, ha a jelölt rendszeresen sportolna. A vállalatok is azért adnak a dolgozóknak kedvezményes fitneszbérleteket juttatásképpen, mert tudják, hogy a sport felpörgeti az embereket és így a munkahelyi teljesítményük is megnő."

Dorofejev Tamara