Keresetkiegészítés mellékes munkákkal

Vágólapra másolva!
Nehezen jön ki a havi fizetésből? Ha a hivatalos munka után marad ereje, egészítse ki keresetét este vagy hétvégén mellékes munkákkal. A lehetőségek szaktudástól, személyes kompetenciáktól függnek. Tíz tippet gyűjtöttünk össze a korrepetálástól a próbavásárlásig. 
Vágólapra másolva!

1. Korrepetálás

Tanárként például (de még egyetemistaként is) remek lehetőség szaktudásunkat mellékállásban is kamatoztatni. A diákok oktatása ráadásul az egész éven átívelve folyamatosan mellékkeresetet biztosít - év közben a felzárkóztatás, az aktuális tananyag áttekintése, és a felvételikre, valamint nyáron a pótvizsgákra felkészítés is garantálja a bevételt. Egy 45 perces tanóráért átlagosan 1500-1800, míg egy 60 percesért 2000-2500 forintot szoktak kérni. A lehetőség nem csupán tanárok előtt nyitott: mindenki előtt nyitva áll, aki különösen nagy tudással rendelkezik egy-egy területen.

2. Nyelvtanítás

Nyelvtanárként a személyes korrepetálások mellett vagy helyett akár nyelviskolákban is oktathatunk. Az órákat látogatók és a nyelvtudást fejleszteni vágyók többsége amúgy is délután, a munkaidő utáni sávban jönne tanulni. Természetesen a nyári időszakban napközben is rendkívüli érdeklődés övezi az intenzív kurzusokat-így a bevétel gyakorlatilag az év minden szakában biztosított. A nyelvórákért általában 2-3 ezer forintot kérnek: egzotikus, kevesek által beszélt, de (újra) felfutóban lévő nyelvekért ennél több (3500-4000 forint) is elkérhető.

3. Fordítás

Nyelvtanárként, vagy magas szintű nyelvtudással és jó íráskészséggel, stílusérzékkel akár fordítói munkát is vállalhatunk keresetkiegészítés gyanánt. A megrendelők karakterenként átlagosan 2-2,5 forintot fizetnek, ha rövid határidős üzleti szövegekre, levelezésre vagy szakmai anyagokra szól a megbízás. Könyvek, terjedelmesebb kiadványok esetében már ívekkel számolnak. (Egy ív nagyjából 40 ezer leütést jelent - ilyenkor azonban a tarifa karakterenként 1 forint alatti összegre zuhan...)

4. Gyermekmegőrzés

Nem kell okvetlenül képzett pedagógusnak, óvónőnek vagy bölcsődei gondozónőnek lenni a feladathoz - ha tudunk bánni a gyermekekkel, ráadásul mindezt tapasztalattal, meggyőző referenciákkal is alá tudjuk támasztani, nyert ügyünk van. Bizalmi munka révén itt még a szokásosnál is fontosabbak a referenciák. Ezért a munkáért a fővárosban óránként átlagosan 1000 forintot, míg vidéken legfeljebb 500-800 forintot kérhetünk el. A babysitteri munka gördülékenysége érdekében azért célszerű jó előre tisztázni a családdal a feltételeket: nem ritka, hogy az órabér mellett még a főzést-takarítást is szeretnék egy füst alatt elvégeztetni. Ezeket nem árt a félreértések elkerülése végett alaposan átbeszélni.

5. Takarítás

Takarítói munkával is kereshető némi mellékes hajnalonként, délután-este vagy épp hétvégén. A munka bizalmi jellegénél fogva azért itt sem árt a meggyőző referencia és természetesen a gyakorlat. A munkával a gyakorlottabbak átlagosan 500-1000 forintot kereshetnek óránként.

6. Call center

Több call-center is kínál délutános műszakokban, általában 4-6 órában munkát - többnyire közvélemény-kutatás, értékesítés, ügyfélkezelés a feladat, telefonon keresztül. Érettségivel, felhasználói szintű számítógépes ismeretekkel szinte bárki elkezdheti, akinek nem okoz gondot a telefonos kapcsolatteremtés és jól tűri a monotóniát. Bár a válság némiképp visszavetette az iparágat, kis szerencsével megcsíphető egy-egy délutáni pluszmunka. A területen óránként átlagosan 500-600 forint kereshető.

7. Közvélemény-kutatás

Ez a munka természetesen a telefonközpontok operátori székétől és az irodától távol is végezhető. Számos időszakos projektben ugyanis épp papíralapú kérdőívvel vagy PC-s ív-kitöltéssel dolgoznak a közvélemény-kutatók. A munkát többnyire meghatározott címlista alapján, magánszemélyeknél vagy cégeknél végzik. Egy-egy kérdőív szakszerű kitöltetésével 40 perc alatt átlagosan bruttó 1200-1400 forint kereshető.

8. Próbavásárlás

Pékségek, étkezdék, könyvesboltok, vendéglátó egységek - de még hipermarketek szolgáltatásának színvonalát is tesztelhetjük inkognitóban - méghozzá próbavásárlóként. A forgatókönyv pofonegyszerű. A próbavásárló körbesétál az üzletben, terméket választ és a kasszához megy fizetni. Majd meghatározott szempontrendszer (udvariasság, gyorsaság, hozzáállás a vevőkhöz, eladók viselkedése, áruismeret, stb.) alapján rögzíti tapasztalatait és jegyzőkönyvet tölt ki minderről - természetesen utólag. Érdemes körülnézni a munkát kínáló cégeknél és célszerű olyanok adatbázisába bejelentkezni, akik a próbavásárlás során megvett termék árát is térítik. Hiába ugyanis a fogyasztóvédelem iránti lelkesedés, ha a munkadíjat előre el is költjük a tesztelt boltban. Igaz, a felkeresett cégek telefonon nem adtak felvilágosítást a munkadíjakról - a netes fórumozók hozzászólásaiból kiderült, 800-2000 forint között szoktak fizetni egy-egy próbavásárlásért.

9. MLM - hálózatépítés

Termékértékesítő hálózatba belépve, a legkülönfélébb cikkek értékesítésével is tehetünk szert mellékjövedelemre. A koncepció lényege: a klub/hálózat tagjai rendszerint kereskedelmi egységeken, bolthálózatokon kívül, többnyire ismeretségi körben népszerűsítik és adják el az árucikkeket. A helyszín rendszerint a cég irodája vagy az értékesítő magánlakása. A profil széles: kozmetikumok, egészségmegőrző termékek éppúgy szóba jöhetnek, mint a tisztítószerek vagy az edénykészletek. A belépés általában kezdőcsomag megvásárlásával indul. Érdemes épp ezért olyan hálózatot választani, ahol a belépés már 1-2 ezer forintból megoldható és a termékek minőségéről korábban magunk is meggyőződhettünk. A kereseti lehetőség rátermettségtől függően havi pár ezer forinttól a virágzó vállalkozásig is terjedhet. A hálózatépítés kereskedelmi vénával megáldott, jó fellépésű és beszédkészségű, kudarctűrő embereknek ajánlott főként.

10. Üzletkötés

Számtalan vállalkozás keres üzletkötőket, akár mellékállásban is, termékeik, szolgáltatásaik értékesítésére. A paletta széles: a repertoárba éppúgy belefér az ingatlanok eladása és bérbeadása, mint a kábeltelevízió-előfizetések, biztosítások értékesítése, valamint a hirdetésszervezés. Az ilyen munkák hátulütője, hogy elvárás a számlaképesség és az esetek többségében a munka szigorúan jutalékos rendszerben zajlik - ezért - ahogyan az MLM -elsősorban kereskedelmi vénával és széleskörű kapcsolatrendszerrel rendelkezőknek ajánlott.

Takács Gabriella