Vágólapra másolva!
Folytatjuk videó cv-ket értékelő sorozatunkat. Ezúttal is négy videós álláskeresői anyagot választottunk ki a világhálóról, szakvéleményt ezúttal Lukács Zsolt fejvadásztól, a Dr. Telkes Vezetői Tanácsadó Kft. egyik vezetőjétől kértünk. A szakember bevallotta, elgondolkodtatták az anyagok, a négy álláskeresőből kettőt behívna interjúra.
Vágólapra másolva!

"Az információs társadalomban egyre nagyobb teret hódítanak a közösségi és a videómegosztó portálok. Egyáltalán nem lepne meg, ha az elkövetkezendő években, bizonyos szakmák képviselői körében elterjednének az ilyen jellegű bemutatkozások is "- nyitja meg a videók értékelését Lukács Zsolt, aki bevallja, elgondolkoztatták a videók.

Akiknek nem ajánlott a videó CV

Persze nem minden pozícióban lehet létjogosultsága a jelölt által készített videó-önéletrajzoknak. Pénzügyi elemzői, makroelemzői, ügyvezetői posztokra jelentkezve például többet ártana, mint használna. Egy kevéssé sikerült anyag azonnal komolytalan színben tüntetné fel a pályázót, megkérdőjelezve szakmai alkalmasságát. A médiában, a reklám világában és a szórakoztatóiparban viszont kifejezetten jól jöhet egy-egy ütős videó-éppúgy, mint az értékesítőknél vagy ügyfélszolgálaton dolgozóknál. Utóbbiaknál ráadásul még a munkavégzéshez nélkülözhetetlen hangszín és beszédstílus is remekül tesztelhető a kisfilmekkel.

A neten szemezgetve mindenesetre örömmel láttuk, hogy a magyar álláskeresők világából is megjelentek a videómegosztón az első fecskék.

"Noemi65" a kotrógép-kezelő

Itt van például első alanyunk, aki a noemi65 fedőnévvel keres munkát "köteles kotrógép-kezelői" gyakorlattal, vélhetően ezen a területen. A gépkezelő a nem egész egy perces filmben épp egy nagy adag kavicsot emel ki egy bányatóból, szakmai munkáját illusztrálandó, hangos gépzaj mellett.

Nem tudni, hogy a korábbi cikkünkben szereplő ausztrál kamionsofőr ötletéből merített-e - előbbi anyaga azért jóval korábban készült - vagy csak a netben rejlő lehetőségeket használta ki. Hiányosságai azért neki is vannak: nem tüntetett fel elérhetőséget, nem látjuk az arcát, kicsit egysíkú a film, ráadásul hamar véget is ér. És valljuk be, férfi pályázóként a leghitelesebb női nicknevet választani. Lukács Zsolt mindenesetre úgy látja, nem rossz az ötlet. "Annak ellenére, hogy ezekre a munkákra rendszerint nem fejvadász keresi az embereket, találékonyságról tanúskodik, hogy bátran alkalmazza a netet, mint álláskereső felületet, és bemutatja magát és a járművet munka közben. Egy bányató tulajdonosa szerintem örömmel venné a jelentkezését"- értékel.

Reklámszöveg-író keres állást

Következő videón bemutatkozónk, a pályakezdő Matt Fiedler már a reklám világában keresi a helyét. Matt szövegíróként helyezkedne el - persze csak ha célt érne a cégeknél videójával. Állástalanságát dalban mondja el, klippel. Egyszemélyes zenekarként minden hangszerest ő jelenít meg - eközben helyenként ironikus hangvétellel panaszkodik és emlékszik vissza a diákévekre egy-egy képkockával. Főiskolásként például "4 év alatt nagy rutint szerzett a szemeteszsákok kiürítésében"- majd a szemétkukához masíroz egy üres italos dobozokkal teli zsákkal és szakszerűen belepottyantja. Majd arról is szót ejt, hogy a havi fix reményében akár kávét is örömmel főzne. Külön figyelmet érdemel, hogy a klip elején a Music Television kilencvenes évekbeli stílusában szerepel a szám címe - "Hire Me", majd alatta szellemesen a 2009 Unemployed Records feliratozás. A videó Lukács Zsoltnak is tetszett. "Bejön a fiatalember enervált, ironikus, pókerarcú stílusa a hozzá illő zenével annak dacára, hogy ez a műfaj a korosztályom számára kevéssé emészthető. A klip és a dramaturgia ötletes: jól jön ki a lépés, ahogy leszáll a végén a hintáról. Amit hiányolok: nem profi a vágás, noha egy reklámszakmába készülőtől ezen a területen több is elvárható lenne - még akkor is, ha szövegírónak készül." A fiatalember ennek ellenére a mérleg pozitív serpenyőjébe került. Lukács Zsolt így biztosan behívná egy beszélgetésre.

Aki grafikusként vadászik gyakornoki helyre

Következő "kisfilmesünk", a grafikusként gyakornoki helyet kereső Karen Kavett videója viszont nem nyerte meg a szakember tetszését. Pedig Karen mindent megpróbált. Először is ő maga mindjárt 2 karakterrel szállt harcba a leendő főnök meggyőzése céljából. Először bölcsészes stílusban öltözve, fekete alapon fehér pöttyös ruhában. Azután reál beállítottságúakra jellemző, fanyar humorú, feliratos pólóban "Tíz féle ember van - aki hisz a kettes számrendszerben, és aki nem"- ecseteli pozitívumait és munkabírását.

"Ez a videó nem tetszett" - reagál Lukács Zsolt. Nem oda illik a zöld háttér, a hölgy szemüvegkeret-választása sem túl megnyerő. Ráadásul az egész film valahogy nincs a helyén. Már-már idegesítő a pályázó behízelgő stílusa, amikor a túlórákról és arról ejt szót, milyen remekül képes dolgozni már kora hajnalban is, ha szükséges." A fejvadász hozzátette: utóbbi az amerikai munkakultúra sajátosságait szem előtt tartva kerülhetett a videóba. A tengerentúlon ugyanis könnyű jó pontokat gyűjteni az állásinterjúkon azzal, ha kifejtjük, bármikor hadra foghatók vagyunk - akár a normál munkaidőn túl is.

Vevőszolgálatosként nyerő lehet

Nem csak a reklámiparban érdekeltek próbálnak állást találni a videó-megosztókon. A San Diego-i, ugyancsak Karen nevű hölgy (Karen Gephard) profi vevőszolgálatosként igyekszik felhívni magára a figyelmet. Karen korábban középméretű cégeknél és nagyvállalatoknál vett részt a vevőszolgálati rendszerek kialakításában, újraszervezésében - ha van rá mód, a közeljövőben is ilyen feladatokban szeretne részt venni. Kitér pár mondatban arra is, hogy lokálpatrióta, de helyben a válság miatt nem könnyű munkát találni - ő maga is több elküldött pályázaton van túl. Két másodperc erejéig még papír alapú CV-t is felvillant, pozitívumait is felsorolja.

Az ő videója Lukács Zsoltnak is tetszett. "Jó ötlet egy ilyen CV - főként vevőszolgálati területen, ahol a nyugodt, kiegyensúlyozott beszédstílusnak, a kellemes hangnak is szerepe van. Ez nála adott. Szimpatikus, ahogy önéletrajzát is felmutatja, ahogy a munkájáról és az alkalmasságáról beszél. Igaz, nála is előkerül az eszköztárból a mindig hadra fogható és rendelkezés re álló munkaerő idealisztikus képe-ugyancsak az amerikai munkahelyek elvárásai miatt." Összességében rendben is lenne a videó - egyvalami mégis szemet szúr. "Nagy hiba volt ott felejteni a háttérben Minnie Mouse-t." Mindenesetre a videón éktelenkedő plüssfigura sem rontotta le annyira az összképet, hogy automatikusan kizárná magát egy állásinterjú további fordulóiból. "Őt biztosan meghallgatnám"- összegez a szakember.

Takács Gabriella