Bruttó 450 ezertől a varrodai segédmunkáig - Állásbörze Józsefvárosban

Vágólapra másolva!
Kedden és szerdán közös állásbörzét rendezett három budapesti kerület (VII., VIII., IX.) munkaügyi kirendeltsége Józsefvárosban. Az álláskínálat széles skálán mozgott: a bruttó 450 ezres idegen nyelvű ügyfélszolgálati pozíciótól a minimálbéres varrodai segédmunkáig. A standok között sétálva és a résztvevőkkel beszélgetve előjöttek a jelenlegi álláspiac problémái: jutalékos munkák számlára biztosítóknál, a szakmai tapasztalat hiánya és a diplomás túlképzés. Riport a VIII. kerületi Mátyás térről.
Vágólapra másolva!

A józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Ház külleme kicsit olyan, mint némely cég az álláskeresők számára. Kívülről tetszetős, az esetleges kellemetlenségekkel már csak kapun belül szembesülünk. A VIII. kerület rehabilitációja miatt az épület szép külsőt, friss vakolatot, színesre festett ablakkereteket kapott - bent helyenként már szocreál életérzés hódít a használati tárgyak külleme alapján.

Az állásbörze startja mindenesetre erős - már az első nap délelőttjén zsibongó embertömeg tölti meg a közösségi ház helyiségeit és folyosóit. Az asztalokon szórólapok a legkülönbözőbb állásokról: többen kíváncsian tanulmányozzák őket, mégis zavarukban kicsit vonakodva nyúlnak a brosúrák után. Mások még nem merészkedtek beljebb: ők egyelőre a bejárat előtti, az épület üvegablakaira celluxozott állásajánlatokat bújják érdeklődve.

Angol és egy ritka nyelv: irány az ügyfélszolgálat

Állásból a felhozatal egyébként vegyes: a személyzeti tanácsadók által rendszeresen keresett, mérnök-informatikus és idegen nyelvű ügyfélszolgálatos állásoktól a menedzserasszisztensig, az idegenforgalmi referensig és a megváltozott munkaképességűeknek szóló telefonos értékesítésig sokféle ajánlat akad.

Az angol mellett más, kevéssé beszélt nyelveket is ismerők mindenesetre arathattak: a második nyelvként török vagy szlovén felsőfokú nyelvtudással rendelkezők havi jövedelme szolgáltató központban, bónuszokkal együtt akár a bruttó 450 ezer forintot is elérheti a hirdetés szerint. Angol-német párosítással már kevésbé kedvező a kép: mindezért egy belvárosi utazási iroda alig bruttó 100 ezer forintot kínál ügyintézői munkakörben. Ráadásul csak olyan pályázót várnak, akinek dokumentálhatóan 3 éves tapasztalata van az idegen nyelvek napi használata terén...

Karon ragadta a tanácsadó az álláskeresőt

A mostani rendezvény egyébként az állami munkaügyi központ Baross utcai kirendeltségének és a Pályakezdő és Diplomás Iroda közös szervezése. "Az első napra 36, a másodikra 40 munkáltató jelzett vissza, hogy biztosan jönnek. A korábbi tapasztalatokból kiindulva 600-700 körüli álláskeresőre számítunk. A velünk kapcsolatban álló álláskeresőket jó előre tájékoztattuk, így ők biztosan tudnak az állásbörzéről"- avat be a börzével kapcsolatos várakozásokba Vadászi Éva, a Ráday utcai Pályakezdő és Diplomás Iroda vezetője.

Egyébként egy perc sem telik bele, rögtön megtapasztalhatom, hogyan próbálnak közbenjárni az iroda munkatársai az álláskereső fiatalok érdekében. Amint megtudják, hogy a sajtótól jöttem, az egyik munkaügyi tanácsadó rögtön karon ragadja az egyik nézelődő fiatalembert és az egyik jelen levő munkaadó standjához vezeti.

- Ő ... János, egy rendkívül szorgalmas, szimpatikus fiatalember. Régóta ismerjük - nagyon motivált és mindenképp szüksége lenne a meghirdetett adminisztrációs munkára. Ért a számítógép kezeléshez is...

Mentorától megtudjuk, a fiatalember nincs (anyagilag sem) irigylésre méltó helyzetben: édesanyjával jelenleg munkásszállón élnek és nagyon kellene a munka. Ebben a pillanatban nehéz megállapítani, mennyire szól a fiatalember villámgyors és naprakész támogatása a hivatástudatnak és mennyire a sajtó jelenlétének. A közbenjárás mindenesetre első körben meghozza gyümölcsét: a nemrég érettségizett fiú önéletrajza rögtön be is kerül az esélyesek közé. Ez alapján úgy tűnik, a kirendeltségi tanácsadókkal érdemes rendszeresen konzultálni.

Így toboroznak a munkaadók

Az álláskeresői verseny így is erős. "Rengeteg önéletrajzot kaptunk már az állásbörze első napján"- mutat az íróasztalán heverő, első ránézésre legalább 70 pályázó anyagát tartalmazó mappára Antalné Nagy Magdolna, a Bookline Kft. személyügyi munkatársa. "Most 3 állással érkeztünk. Számlázót, ügyfélszolgálati munkatársat és pénzügyi előadót keresünk - az első kettőt határozott munkaidejű szerződéssel, a várhatóan megnövekvő ünnepi forgalom miatt. " A cég első körben áttekinti az önéletrajzokat és kiválasztja a legesélyesebbeket. Ezután még egyszer mérlegelek és ez alapján fognak dönteni. "Rendszeresen veszünk fel jelölteket a kirendeltségen regisztráltak közül és eddig mindenki remekül bevált"- summáz.

Elégedett a pályázókkal Gladinetz András, a Tisza Cipő Csoport ügyvezető igazgatója is. "Idegen nyelveken beszélő IT helpdeskes operátorokat, telesales munkatársakat keresünk." A céghez a börze első napján rögtön 100 közeli önéletrajz futott be - és az ügyvezető, úgy tűnik, meg is találta a legalkalmasabbnak tűnő tíz pályázót. "Van köztük olyan, aki akár holnaptól jöhet hozzánk dolgozni, ha elfogadja az állásajánlatot."

Karrier biztosítónál: kinek éri meg?

A börzén kint lévő biztosítók már nem büszkélkedhetnek ilyen bíztató statisztikákkal. A nézelődők többsége - amint megtudja, hogy tisztán jutalékos rendszerben fizető, vállalkozói igazolvánnyal végezhető biztosításközvetítői munkát kínálnak - tétova mosollyal és pár udvariassági kör után jobbnak látja távozni. A jelen lévő egyik társaság képviselője szerint rosszul teszik. Állítása szerint igenis jövedelmező lehetőséget kínálnak - mindössze a kitartás és a vállalkozói szellem hiányzik az emberekből.

"Egy multinál a pályakezdőknek havi nettó 100-130 ezer forintért kell robotolni és jócskán munkaidő után túlórázni. Mi ezzel szemben kötetlen időbeosztást kínálunk. A társaságnál ráadásul nincs bérplafon, minden a személyes képességeken múlik. A legjobbak akár bruttó 1 millió forintot kereshetnek havonta - mondjuk, ez nem az első 3-5 év munka során, hanem később realizálódik" - mondja a biztosítótársaság képviselője.

Kiszorítják a diplomások az érettségizetteket

A börzén kirajzolódó kedvező összkép ellenére azért ismét kiderül, a diplomás álláskeresők helyzete egyáltalán nem könnyű. Az ő nehézségeik aztán a középfokú vagy alacsonyabb végzettségűek elhelyezkedésére is kihatnak. A diplomások számának robbanásszerű növekedésével (csupán idén a felsőoktatási intézményekbe felvételizők több mint 70 százalékát fel is vették.) ugyanis a cégek igényszintje is nőtt.

"Ma már nem ritka, hogy egy közepes méretű cégnél például művelődésszervezői diplomás fiatalt alkalmaznak olyan adminisztratív munkakörökre, amelyeket korábban középiskolai érettségivel is be lehetett tölteni - ezáltal viszont a középfokú végzettségűek elhelyezkedési esélyei csökkennek. Évek óta túlkínálat van a közgazdászokból, bölcsészekből, pedagógusokból, jogászokból és művelődésszervezőkből"- vázolja fel a képet Vadászi Éva.

HR-es diploma munkatapasztalat nélkül: reménytelen?

Szintén a diplomás álláskeresők táborát gyarapítja Annamária. Kálváriája 2003-ban, HR-diplomája kézhezvételekor kezdődött. Mint mondja, hébe-hóba akad számára egy-két részmunkaidős projekt. Emellett társadalmi munkában is támogatja mások álláskeresését - ugyanakkor főállást találni a szakterületén évek óta majdhogynem lehetetlen. Szerencsétlenségére nem volt kötelező gyakorlaton - minimális szakmai tapasztalatával a személyügy világában gyakorlatilag 'nullkilométeres'.

Annamária ennek ellenére bizakodik, de egyre kevésbé tűri a helyzetet. "Sérelmezem, hogy csomó cég el sem jön ilyen állásbörzékre. Nézze csak az üres asztalokat!"- mutatja magyarázatképpen. "Van itt viszont rengeteg személyzeti tanácsadó meg nonprofit cég, útmutatásokkal meg álláskeresési praktikával. Én ezeket tudom, ez a szakmám, most már csak munkahelyre lenne szükségem"- summáz.

Eközben lassan letelik a börze első napja. Az álláskeresők hazamenetel előtt futólag újra átnézik az üvegablakokra celluxozott álláskínálatot - aztán ballonkabátban távoznak.

Takács Gabriella