Stop-verseny a könnyebb munkába jutásért

Vágólapra másolva!
Dugók, drága parkolás, kényelmetlen és gyakran nem elég gyors tömegközlekedés nehezíti az emberek munkába jutását Budapest határain belül és az agglomerációban. Egyelőre csak félmegoldások léteznek, komolyabb változásokhoz az embereknek is nyitniuk kellene. A Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely egy október végéig tartó "Stop-versennyel" próbálja elősegíteni az alternatív módszerek népszerűsítését a munkahelyre való bejutásban. Az utasok és az őket felvevő autósok kilométereket gyűjthetnek. Hogyan lehet könnyebbé tenni a munkába jutást? Milyen fejlesztések váltak be Nyugat-Európában és az USA-ban?
Vágólapra másolva!

A januári BKV-sztrájk idején született meg a Stop-verseny gondolata, amikor próbaképpen elkezdtek az emberek stoppolni az utcán, mert másképpen nem volt lehetőség a budapesti közlekedésre - számolt be a kezdetekről Mezős Balázs, a Studio Metropolitana nonprofit városfejlesztő műhely tanácsadója, a kezdeményezés egyik szervezője. "Éreztünk némi összefogást az emberek között és azt gondoltuk, hogy ennek a fajta közlekedésnek még akár jövője is lehet Magyarországon" - teszi hozzá. Budapesten szeptember 27-től eredetileg négynaposnak indult a verseny, amit végül október 29-ig hosszabbítottak meg. Hogy mi is ez pontosan? A versenyben Budapesten és vonzáskörzetében lakó "autósok" és "utasok" vehetnek részt, akiknek kilométereket kell gyűjteniük. "Regisztrálni a www.stopverseny.hu weboldalon lehet. Ezt követően minden utas egységes, fluoreszkálós zöld csuklópántot, míg az autósok egy szintén zöld Stop-matricát vehetnek át, így könnyen felismerik majd egymást az úton" - avatott be a verseny menetébe Mezős Balázs.

Stop az is, ha a szomszéddal megbeszéljük

A verseny nem csak a dolgozóknak, hanem a munkahelyeknek is szól. "A regisztráció során a játékosoknak meg kell adni a munkahelyüket is, ugyanis a legtöbb versenyzőt adó munkahely elnyeri a "Legkörnyezettudatosabb cég" címet. Budapesten rengetegen közlekednek autóval és többségük egyedül utazik A kezdeményezésünk egyik célja, hogy megpróbáljuk racionalizálni a munkahelyi közlekedést stoppolással és autómegosztással. Az autómegosztást cégen belül szoftverrel is szeretnénk hatékonyabbá tenni. Ebbe beregisztrálhatnak a dolgozók, megadják az utazási szokásaikat és a szoftver összehozza azokat, akik közel laknak egymáshoz és esetleg segíthetnek egymáson. Ez már egy bevett módszer Nyugat-Európa több városában is, például Londonban több cégre kiterjedő rendszer működik 400 ezer regisztrált dolgozóval." Megjegyezzük: a szoftveres megoldást nagyobb, több száz fős cégeknél érdemes bevetni.

A verseny szervezői szerint fő cél a tudatos közlekedés, nincsenek szigorú korlátok a stoppolás értelmezésében. "Már az is stoppolásnak számít, ha megbeszélem a szomszéddal, hogy vigyen be reggel dolgozni, amikor ő is megy. Ez egyébként anyagi alapon mindennapos megoldásnak számít például Moszkvában vagy Románia egyes városaiban, de mi inkább csak a baráti alapon való megosztást támogatnánk" - mondta Mezős Balázs.

Telekocsi: egyelőre csak hosszabb utakra

Az USA-ban, Németországban és több más nyugat-európai országban már hagyománya van a telekocsi rendszernek. Nálunk is több telekocsi honlap üzemel, azonban az érdeklődés egyelőre inkább csak a hosszabb utazásokra korlátozódik. "Magyarországon az emberek rövidebb távokra nem hajlandóak alkalmazkodni, tíz kilométer megtételéért senki nem fog még 15 perccel sem korábban kelni, még akkor sem, ha ezzel esetleg olcsóbban, környezettudatosabban, vagy kényelmesebben jutna be a munkahelyére. Inkább beül a saját autójába, vagy választja a tömegközlekedést. Az USA-ban külön sáv - "carpool lane" vagy "HOV-lane - áll azok rendelkezésére, akik nem egyedül ülnek az autóban, így a dugó kikerülésével jelentős időt spórolhatnak meg. Ez nyilván nem megvalósítható Budapesten, de valami ösztönzés nem ártana az embereknek" - mondta Prácser Attila, az Oszkár telekocsi rendszer egyik alapítója és üzemeltetője.

Nem éri meg a sofőröknek

Rövidebb utak esetében a sofőrök is kevésbé motiváltak abban, hogy utast szerezzenek. "Hosszabb utazásnál nyilván jóval nagyobb az anyagi hozzájárulás mértéke, mint néhány kilométer esetében. Bár már egy éve megoldottuk a honlapon, hogy ne csak városokra, hanem budapesti kerületekre is keresni lehessen autóst és utast is, egyelőre nincs erre különösebb érdeklődés. A jelenleg körülbelül 1000-1500 autós és utas ajánlat 90 százaléka továbbra is a hosszabb, vidéki utazásokra szól." Prácser Attila úgy véli, a telekocsi bizalomépítő lépcsője lehet a stoppolásnak. "Nyilván sokan nem szívesen vesznek fel vadidegeneket az út széléről, jóval bizalomgerjesztőbb, ha egy honlapról adatok és fénykép alapján lehet utast választani. Miután valaki megtapasztalta, hogy milyen egy jó hangulatú közös utazás másokkal, talán már bátrabb lesz a stopposokkal is."

Nem olcsóbb, de kényelmesebb

Kényelmi szempontok motiválták Tóth Melindát abban, hogy szomszédja segítségét kérje reggelente munkahelyére való bejutásban. "Dunakesziről Óbudára járok be minden nap, szerencsére a szomszédom sem dolgozik messze tőlem. A vonatjegy oda-vissza 750 forint lenne, plusz a BKV-bérlet, ennél nem járok jobban most sem, de ennek ellenére is a szomszéd és az autó mellett döntöttem. Jóval kényelmesebb, mint a vonatra várni, neki pedig szórakoztatóbb, ha nem egyedül ül az autóban 40 percet. Még csak nem is gyorsabb így, de a vonat sokszor késik, ezért - amellett, hogy kényelmesebben - megbízhatóbban érek be időre a munkahelyemre" - érvelt a fiatal hölgy. Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e esetleg stoppolni a főút mellett egyértelmű választ adott. "Nem. Egyrészt hülyének néznének, másrészt szerintem senki nem venne fel és délutánig állhatnék ott."

Akad példa munkatársak összefogására is. "Szentendrén van az iroda, reggel 9-kor kezdődik a munkaidő, mindnyájan Budapestről járunk ki, így mindig megbeszéljük, hogy ki és mikor jön kocsival. 8.30-kor találkozunk a Batthyány téren, ahonnan együtt megyünk tovább" - számolt be egy "önszervező" megoldásról Dániel.

Dorofejev Tamara