Egy biztos alkalmi munka: készülnek a Mikulások

Vágólapra másolva!
Biztos alkalmi munka, igaz, évente csak néhány napon át. Meggazdagodni nem lehet belőle, élményben ellenben sokat ad. Így jellemezhető a Mikulás munkakör. Tavaly a H1N1 influenzapánik megtizedelte a rendeléseket, idén a közvetítők egyértelmű emelkedést várnak. Mennyit keresnek december 6-a főszereplői? Mi kell ahhoz, hogy valaki jó Télapó legyen? Mikulásközvetítőket kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

"2009-hez képest eddig már több mint 20 százalékkal nőtt a megrendelések száma. Különösen a vállalatok és közintézmények részéről ugrott meg a forgalom, a magánmegrendelők számában viszont némi visszaesést tapasztalunk" - foglalja össze eddigi tapasztalatait Bálint György, a Magyar Mikulásszolgálat ügyvezetője. "Utóbbi oka, hogy a családok jóval árérzékenyebbek, tehát inkább az olcsóbb, gyengébb minőségű szolgáltatást választják. További jellemzőjük, hogy csak később, pár nappal Mikulás előtt kezdenek Télapó után nézni" - fogalmaz Bálint György.

A tavalyihoz képest több megrendelésben bízik Halász Etelka, a Mikulás Alapítvány elnöke. "A legtöbb igény az utolsó pillanatban érkezik, így még nem tudunk biztosat mondani. Jelenleg tavalyhoz hasonlóan 15 Mikulásunk van. Ugyan december 1-ig lehetett jelentkezni, de ha az utolsó napokban megszorulunk, akkor örülünk bárkinek, aki úgy érzi, hogy el tudja látni a feladatot."

Csak ajánlással lehet jelentkezni

"Mi fix csapattal dolgozunk, az igények függvényében bővítjük a létszámot. Szinte soha nem adunk fel hirdetést, hozzánk csak ajánlásra lehet bekerülni. És meg kell felelni az általunk felállított fizikai és mentális követelményeknek. Ehhez egy többlépcsős kiválasztási rendszeren kell átesni, majd akit alkalmasnak találunk, az még részt vesz egy felkészítő tréningen is" - magyarázza Bálint György.

Hogy milyen a jó Mikulás? Halász Etelka elnöke szerint jó előadói készsége, szereti a gyermekeket és hisz a Mikulásban. "Aki ebből meg szeretne gazdagodni, annak hamar elmegy tőle a kedve. Ide Mikulás-szívű emberek kellenek, akik szeretnek szerepelni" - magyarázza. Náluk is tréningen kell átesniük a Mikulás-jelölteknek, mielőtt élesben szerepelnének. A Mikulás-képzés egyelőre nem ad hivatalos képesítést, de már folyamatban van a képzés OKJ-s akkreditálása.

Az igazi Mikulás nem a pénzért dolgozik

A Mikulás Alapítványnál olyan jelentkezőket fogadnak, akiket nem a pénzkeresés motivál. Itt ugyanis nincs előre megbeszélt összeg, az alapítványi Mikulások tiszteletdíjért dolgoznak, amely egy adott akció sikerességétől függ és alkalmanként eltérő összeget jelent. "Sajnos nem tudtunk emelni az árakon, így a Mikulások fizetése sem változott tavalyhoz képest. A megkereshető summa tízezer forinttól néhány tízezerig terjedhet. A leggyakorlottabbak akár 50-60 ezer forintot is megkereshetnek ez alatt a pár nap alatt, de ehhez rengeteget kell dolgozniuk. A nálunk dolgozóknak sok esetben jól fizető privát állása van: akadnak közöttük mérnökök, ügyvédek, színészek, pénzügyőrök... Ők nem a pénzért választották ezt, sőt van olyan Mikulásunk is, aki csak ingyen hajlandó felvenni a piros ruhát. A ruhát és a felszerelést egyébként az alapítvány állja, így ez nem jelent külön költséget a Télapóinknak" - árulta el Halász Etelka.

Trend: alpinista és Öko Mikulás

Akadnak a hagyományostól eltérő megrendelések is. "Kértek már alpinista Mikulást, sőt lány Mikulást is és a cégünk extra szolgáltatása az "Öko Mikulás". Ez azt takarja, hogy az ajándékok és a műsor is a környezettudatosságról szól. Például az "ÖKO Mikulás" a devecseri gyermekeket egy sóbarlangban fogadja, ugyanis az ő szervezetük számára különösen fontos most a megtisztulás" - mondta Bálint György.

Felkészülés a szerepre

A hiteles Mikulás megformálásához elengedhetetlen a megfelelő felkészülés - vallja Csongrádi Attila, aki 1991 óta minden évben jelmezbe bújik a Mikulás Alapítvány színeiben. "Feltétlenül azonosulni kell a szereppel és nem szabad elfelejteni, hogy a Mikulás egy öregember, aki lassan mozog, és lassan beszél. Én a szezon elején kamera előtt szoktam elpróbálni a műsort. Otthon felveszem, amint Mikulást játszom az érkezéstől a távozásig, majd visszanézem és értékelem a produkciót."

Dorofejev Tamara