Mélypontra süllyedt Clinton népszerűsége

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton népszerűsége 2001 óta nem volt olyan alacsony az Egyesült Államokban, mint jelenleg - derül ki egy közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a demokrata szavazók körében egyforma támogatottságot élvez Clinton és Barack Obama. Ez Obama számára előnyös, hiszen két hete Clinton mág rávert a demokrata elnökjelöltségét küzdő illinois-i szenátorra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért harcoló Hillary Clinton népszerűsége 2001 óta a legmélyebbre süllyedt az NBC News televízió és a The Wall Street Journal közös felmérése szerint. Az egykori first lady népszerűségi indexe mindössze 37 százalékos az összes választó körében. Legutóbb 2001 márciusában mértek nála ilyen alacsony támogatottságot, két hónappal azután, hogy elfoglalta New York állam szenátori posztját.

A hét elején készült felmérés szerint - amelyeket csütörtökön ismertettek - Clintont és riválisát, Barack Obamat is demokrata szavazók 45-45 százaléka támogatja. Ez Obama számára előnyös, hiszen két hete még Clinton vezetett vele szemben 47-43 arányban. A fehér demokrata szavazók körében viszont továbbra is a volt first lady vezet 49 százalékkal, Obama támogatottsága itt 41 százalék.

A The Wall Street Journal szerint ez az adat eloszlatni látszik az Obama-tábor azon félelmét, hogy az afro-amerikai politikus népszerűségvesztést szenved el, miután nyilvánosságra került egy felvétel egykori lelkipásztora, Jeremiah Wright gyújtó hangú, rasszista prédikációiról. Amennyiben ez bekövetkezett volna, Clinton esélyei jelentősen javultak volna a jelöltség megszerzésére.

Ha ma tartanák meg az amerikai elnökválasztást az Obama-McCain küzdelemből a demokrata jelölt jönne ki győztesen 44-42 arányban. Ha viszont Clinton képviselné a Demokrata Pártot, akkor már az idős republikánus politikus győzne 46-44 arányban - derül ki a felmérésből. A Fox News hírcsatorna elemzői szerint a néhány hónapja szinte még esélytelen aspiránsként emlegetett John McCain előretörését az magyarázza, hogy a lakosságon belül nála a legkisebb az ellenszenvvel reagálók aránya.