Kósza pletykák ellen indít hadjáratot Obama

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak jelentős része hiszi azt, hogy a demokrata elnökjelölt Barack Obama muszlim vallású és nem igaz hazafi. Obama rossz hírét lánclevelek és blogok terjesztik. Stábja ezért internetes akciócsoportot állít fel, hogy csírájukban fojtsák el a rosszindulatú pletykákat.
Vágólapra másolva!

Internetes akciócsoportot szervez Barack Obama, amely csírájukban igyekszik elfojtani minden olyan rosszindulatú pletykát, amelyek megkérdőjelezik hazafiságát, vagy azt terjesztik, hogy muszlim. A demokrata párt előválasztásait szoros küzdelemben megnyerő afroamerikai politikus ezzel már az elnökválasztásra készül.

A pletykák veszélyeit felmérések is megerősítik. Egy márciusi felmérés szerint az amerikaiak 13 százaléka hiszi azt, hogy Obama muszlim - nevelőapja valóban az volt, ő azonban nem. Tavaly decemberben még 5 százalékkal kevesebben mondták róla ugyanezt. Más felmérés szerint az amerikai szavazók 61 százalék tartja hazafinak, míg Hillary Clintont 76, republikánus ellenfelét, John McCaint pedig 90.

A napokban Obama hozta fel a hamis állításokat továbbító lánclevelek és blogok ügyét - írja a brit The Times. Egyes levelekben az terjed, hogy radikális muszlim, aki a Koránra tette le szenátori esküjét, mások szerint palesztin radikálisokkal szimpatizál, de van olyan, aki középső neve - Hussein, amit kenyai apja után kapott - miatt piszkálja.

Jen Psaki, Obama egyik szóvivője szerint még nem állt fel az akciócsoport. Taktikájukkal kapcsolatban azt mondta a brit lapnak, hogy, "csak úgy lehet kampányt folytatni, ha azonnal reagálunk, amikor hamis információk kerülnek ki".

Obama eközben komolyabban igyekszik megismertetni magát az amerikaiakkal: kampánystábja életrajzi beszédeket szervez, és tévéreklámok szólnak életéről. Tanácsadói szerint még mindig túl sokan vannak, akik nem ismerik eléggé, annak ellenére, hogy neve elég sokat forgott közszájon a Hillary Clintonnal folytatott elhúzódó előválasztási csata révén.