Obama a gazdaságból hiányolja a háborús pénzt

Vágólapra másolva!
Berlin után Londonba látogatott Barack Obama demokrata párti amerikai elnökjelölt, ahol találkozott Gordon Brown brit miniszterelnökkel is. A jelek szerint külpolitikai témákban megnyilvánuló határozottságát igyekezett demonstrálni.
Vágólapra másolva!

A bajokkal küszködő amerikai gazdaságból hiányzik az a pénz, amelyet az Egyesült Államok az iraki és az afganisztáni háborúkra költ, ezért kell a két ország helyzetével foglalkozni - mondta szombati londoni sajtóértekezletén Barack Obama amerikai szenátor, a Demokrata Párt valószínű elnökjelöltje.

Obama egyhetes külföldi körútjának utolsó állomásaként érkezett a brit fővárosba, ahol szombaton Tony Blair volt brit kormányfővel, a nemzetközi közösség jelenlegi közel-keleti megbízottjával reggelizett, majd a Downing Street-i rezidencián fogadta őt Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök. A szenátor londoni fogadtatása jóval szerényebb volt a berlininél - ott Obama 200 ezer ember előtt mondott beszédet -, sőt a franciaországinál is.

Brown a kétórás szombati négyszemközti megbeszélés előtt a királyi lovas testőrség londoni laktanyájának parkjában, a Horse Guards Parade-en tett néhány perces körsétát vendégével a fotósok kedvéért, a tárgyalás után azonban nem állt ki vele protokolláris búcsúkézfogásra a Downing Steet 10. híres bejárata - a világ legtöbbször lefényképezett ajtaja - elé, ahogy az egyébként magas rangú vendégek látogatása esetén szokásos.

Londoni hírmagyarázók szerint a brit kormány éppen a Washingtonhoz fűződő, minden más szövetséges országénál szorosabb "különleges viszonyt" szem előtt tartva ügyel arra, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban még látszat szintjén se kedvezzen egyik jelöltnek sem.

Obama a brit kormányfővel tartott megbeszélése után, a Downing Streeten felsorakozott újságírók kérdéseire válaszolva igyekezett védelmébe venni Amerikában többek által bírált külföldi körútját. A szenátor kijelentette: nem lepné meg, ha az út után otthoni támogatottsága "kissé visszaesne", mivel az amerikaiakat most elsősorban a benzinárak és (a jelzálogadósi válság következtében gyarapodó) lakóingatlan-visszabirtoklások aggasztják.

Hozzátette ugyanakkor: a hazai problémák közül sokat hatékonyabban lehet megoldani, ha az Egyesült Államoknak "erős partnerei vannak külföldön". Obama szerint ha nem sikerül "kezelni" Irakot és Afganisztánt, az nemcsak rosszabb biztonsági helyzetet jelent, de hatalmas forráselvonást is.

"Most 10, 12, 15 milliárd dollárt költünk havonta e két háborúra, és ezt a 10, 12, 15 milliárd dollárt nem tudjuk otthon, a saját gazdaságunk újjáépítésére elkölteni" - mondta londoni sajtótájékoztatóján az amerikai szenátor.

Obama kijelentette: fontosnak tartotta annak megvilágítását, hogy a nemzetközi helyzet miképp befolyásolja az amerikai gazdaságot, és annak bemutatását is az amerikai közvéleménynek és a világ vezetőinek, hogy "egy majdani Obama-kormány" külpolitikája milyen irányultságú lenne.

Obamának a brit közvéleményt mindenesetre nem kell meggyőznie. A Gallup közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint a britek 60 százaléka a demokrata szenátor elnökké választását támogatja, várható republikánus ellenfelére, John McCainre csak 15 százalékuk szavazna, ha részt vehetne az amerikai elnökválasztáson.

Otthon jóval kisebb az előny: a legfrissebb Gallup-adatok szerint Obama 45-43 arányban vezet McCain előtt.